Danas započeli pripremni radovi na izgradnji spomen-obilježja „Lasta“

U subotu, 17. oktobra 2020. godine radnici građevinske firme „Sela“ započeli su pripremne radove na formiranju gradilišta za izgradnju spomen-obilježja „Lasta“ u Spomen parku Odred Lasta koji se nalazi na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, kod Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu gdje je nekada bilo sjedište ove slavne jedinice.

Ugovorena vrijednost radova iznosi 131.361,88 KM bez PDV-a, a projekat u cjelosti finansira Općina Centar. 

 

Podsjećamo, Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ za imenovanje „Spomen parka Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku koji se nalazi na lokalitetu Mjesne zajednice „Park-Višnjik“. Također, Općinsko vijeće je usvojilo i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje spomen obilježja „Odred Lasta“.

 

Lokalitet je u subotu obišao i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima, predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić i vijećnicima i tom prilikom naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, a ovo je dobar način da se podsjećamo.

 

-Porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima ovog odreda spomen obilježje znači mnogo. Mi u Općini Centar ćemo snažno podržati svaki projekat koji ima za cilj očuvanje sjećanja na naše najbolje sinove, kao što smo to radili i do sada. Želim da vam se, kao vaš saborac, zahvalim za sve što radite u cilju očuvanja istine od zaborava. Heroji koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, među kojima su i naši saborci iz Odreda „Lasta“, su nas obavezali da zbog generacija koje dolaze obezbijedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu. Našim šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i slava i veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini, a mi ćemo čuvati svijetlu uspomenu na njih, poručio je Ajnadžić.

 

Potpredsjednik Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ Semir Islambašić kazao je da će spomenik biti opomena svima onima koji se nadaju da Bosnu nema ko braniti i čuvati.

 

-Ovaj spomenik našim herojima je najbolji način kako ćemo sačuvati sjećanje za sve buduće generacije koje dolaze, da znaju da su njihovu slobodu skupo platile generacije koje su bile prije njih, i da je ta sloboda koju žive danas krvlju plaćena. Koristim priliku da se zahvalim ljudima koji su bili direktni akteri na terenu i znali cijeniti ono što je Odred dao za našu domovinu, istakao je Islambašić nakon čega su uručene zahvalnice za pomoć u izgradnji spomenika načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću, predsjedavajućoj Općinskog vijeća Karolini Karačić i vijećniku Veliji Katici.

 

Odred „Lasta“ formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke. Na teritoriji općine Centar učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo.