Danas isplata jednokratne novčane pomoći za 55 porodilja iz Centra

Nakon što je Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti okončala predviđene zakonske procedure prikupljanja i obrade pristiglih zahtjeva za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, u toku dana će Služba za finansije Općine Centar početi sa uplatom ovih pomoći na bankovne račune za 55 porodilja iz Centra.

Ovom prilikom će ukupno biti uplaćeno 14.300 KM, od čega će 30 porodilja koje su postale majke po prvi put dobiti po 200 KM, 18 porodilja će dobiti po 300 KM za rođenje drugog djeteta, njih šest po 400 KM po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta, dok će jedna porodilja dobiti 500 KM po osnovu rođenja blizanaca.

 

Općina Centar je također za ove porodilje osim jednokratnih novčanih pomoći pripremila i higijenske pakete za bebe, koje će u skladu sa postojećom epidemiološkom situacijom biti podijeljeni porodiljama tokom narednog perioda.

 

Ovaj projekat Općina Centar realizuje od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi.

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 100.000 KM, te dodatnih 20.000 KM za nabavku higijenskih paketa za porodilje.