Amra Zulfikarpašić pere savjest pred studentima i učenicima, neka objasni zašto je zajedno sa kolegama iz Naše stranke opstruirala isplatu stipendija

S ciljem istinitog informisanja javnosti, a povodom saopštenja za medije Naše stranke objavljenog na web portalu klix.ba 17. septembra pod naslovom „Ko ucjenjuje stipendiste Općine Centar da učestvuju u predizbornoj kampanji SDA“, želim da istaknem sljedeće:

Jako sam razočaran hajkom Naše stranke koja se koristi svim sredstvima u nastojanju da degradira općinskog načelnika i projekte koje ova lokalna zajednica realizuje, ali mogu razumjeti strahove i političku poziciju Naše stranke i njenih kadrova.

 

Prije svega naglašavam da Amra Zulfikarpašić, ali i ostali vijećnici Naše stranke, četiri godine rade na opstrukcijama svih projekata u općini Centar. Vijećnici ove stranke nisu podržavali budžete Općine Centar među kojima se nalazila, između ostalog, i stavka za stipendije, tako da navodna briga Zulfikarpašić za ovu populaciju našeg stanovništva nije ništa drugo nego čisti populizam i providna predizborna kampanja koju su iz ove stranke započeli mnogo prije nego što je to zakon dozvolio.

 

Zaboravlja predsjednica Komisije za dodjelu stipendija da spomene u svom pamfletu da općinski načelnik nije taj koji potpisuje rang listu, niti vrši izbor kandidata. To radi Komisija sastavljena od članova Vijeća, a konačnu Odluku o dodjeli stipendija donosi i usvaja Općinsko vijeće. Načelnik samo potpisuje Ugovore za dodjelu stipendija, a nakon usvojene Odluke. Zaboravlja Zulfikarpašić u saopštenju naglasiti da načelnik već dvije godine zaredom predlaže Općinskom vijeću da se svakom stipendisti koji ispunjava kriterije važećih pravilnika dodjeli stipendija. Ne postoji niko ko je uslovljavao učenike i studente za dodjelu stipendija jer se ista dodjeljuje na osnovu kriterija definisanih pravilnicima koje donosi Općinsko vijeće. Ja se obraćam argumentima i želim da obavijestim javnost da ova lokalna zajednica u mandatu ovog načelnika kontinuirano povećava iznos sredstava za stipendiranje i to:

 

2016. -  265.400,00 KM;

2017. – 282.800,00 KM;

2018. – 311.200,00 KM;

2019. – 454.000,00 KM;

2020. – 589.400,00 KM.

 

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da sa ovim dezavuisanjem javnosti kadar Naše stranke dovodi u pitanje zakonitost u radu općinskih službi, konkretno službe koja opslužuje na desetine hiljada korisnika i to najugroženije kategorije stanovništva, te na taj način stavlja mrlju na sve dodjele sredstava, a koje se vrše u skladu sa važećim zakonskim aktima po kriterijima, pravilnicima, odlukama potpuno javno i transparentno.

 

Postavljam pitanje Zulfikarpašić da li je sa svojim medijskim istupom htjela pokazati kako se trebaju javno osuditi državni službenici koji svoj posao rade u skladu sa zakonom i za dobrobit građana, a ne po političkim nalozima i stavovima?

 

Za kraj, uvažena „profesorice“, vjerujem da Vašu motivaciju i energiju možete upotrijebiti na mnogo kvalitetnije načine. Jedan od njih je da, između ostalog, pomognemo ovoj djeci u možda najvažnijim poglavljima njihovih života, obrazovanju. I na jednoj od posljednjih sjednica Općinskog vijeća Vi i Vaše kolege bez imalo empatije prema našim učenicima i studentima glasali ste protiv odluke koja bi značila priliv sredstava u budžet, a iz kojih bi se, između ostalog, isplatile i stipendije. Objasnite javnosti razloge takvih vaših odluka i u kojem ste to Vi domenu motivisali našu djecu da postižu vrhunske rezultate i nastoje da ispune kriterije koji će ih uvesti u pravo da od Općine Centar svakog mjeseca dobiju simboličnu stimulaciju za svoj trud.

 

Da budem potpuno jasan, ne vidim Vaše saopštenje ničim drugim nego li pokušajem da operete vlastitu savjest pred učenicima i studentima. Ispravite me ako griješim, ali argumentirano.

 

Iskoristite vrijeme i objasnite učenicima i studentima te odluke, a nemojte deklarativno, uzvikujući parole i omalovažavajući rad načelnika, a pogotovo državnih službenika, pokušavati pribaviti sebi i Vašoj/Našoj stranci, poneki glas.

 

Općinski načelnik podržava fer i korektnu kampanju za lokalne izbore i svaki građanin ima pravo da se opredijeli za bilo kojeg kandidata na izbornim listama.