Obilježena godišnjica stradanja građana u Čekaluši

Od ispaljene granate sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 3. septembra ratne 1992. godine, u Ulici Čekaluša kod broja 33 (nekadašnja Nemanjina), poginulo je pet naših sugrađana – od kojih je troje djece, a dvoje je teško ranjeno.

Tim povodom je Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine u četvrtak 3. septembra 2020. godine na tom mjestu organizovalo polaganje cvijeća pored spomen-ploče postavljene u znak trajnog sjećanja na naše tragično nastradale sugrađane.

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili savjetnik načelnika Senad Hasanspahić i šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Adis Adilović.

 

Tog kobnog dana 1992. godine, zbog posjete američkog izaslanika u Sarajevu, bilo je zatišje, bez pucanja. Lijepo vrijeme je izmamilo djecu iz skloništa u dvorište zgrade. Prva granata ispaljena na ovo područje pala je u baštu obližnje džamije „Čekaluša“ koja graniči sa dvorištem, samo dva metra od mjesta gdje su sjedila nastradala djeca: Mirza Hodžić (11) i njegov brat Adnan (12), Vedran Štimac (12), Sanela Lukačević (21) i Faruk Nišić (32), dok je dvoje djece teško ranjeno: Vedrana Lukačević (danas je 60% invalid) i Vanja Štimac (danas je 100% invalid).