Polaganjem cvijeća počelo obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Na šehidskom mezarju Kovači, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem dužne počasti svim šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH, u utorak, 1. septembra 2020. godine, započelo obilježavanje 28. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH. Prema protokolu manifestacije, koju je organizovalo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, cvijeće je prvo položeno ispred spomen-obilježja posvećenog svim šehidima koji su ukopani na mezarju Kovači, nakon čega su delegacije obišle i položile cvijeće ispred mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

U ime Općine Centar delegaciju su činili: Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar i predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja Dževad Jusić.

 

Delegacije su obišle i ostale utvrđene lokacije gdje su na dostojanstven način odali počast svim poginulima tokom posljednje opsade grada.

 

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Karačić su čestitali svim pripadnicima godišnjicu formiranja Prvog korpusa.

-I ovom prilikom se sjećamo 6.585 pripadnika Prvog korpusa, šehida i poginulih boraca, invalida i 40.500 boraca čije je djelo trajno utkano u istoriju ovog grada i ove zemlje, naglasili su Ajnadžić i Karačić.

 

Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika tokom svog osnivanja 1992. godine da bi se taj broj do kraja proteklog rata povećao na 40.500 pripadnika. Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove respektabilne vojne formacije ugradilo je živote u temelje države Bosne i Hercegovine, od čega su 472 pripadnika odlikovana najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, 19 priznanjem Srebreni štit, dok je 29 pripadnika ovog korpusa odlikovano najvišim državnim priznanjima na osnovu odluke Predsjedništva RBiH. Tri brigade u sastavu ovog korpusa odlikovane su kolektivnim priznanjem „slavna“, a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem „viteška“. Jedan od komandanata Prvog korpusa Armije RBiH je bio sadašnji načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić.