Nastavak podrške radu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Iako nema nadležnosti u oblasti kulture Općina Centar Sarajevo svake godine izdvaja sve više sredstava iz svog budžeta za razvoj i promoviranje aktivnosti u ovoj važnoj društvenoj djelatnosti.

Posljednji u nizu primjera ulaganja u kulturu i institucije kulture je izdvajanje 15.000 maraka Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsad Sijarić posjetio je Općinu Centar gdje mu je načelnik ove lokalne zajednice dr. Nedžad Ajnadžić uručio zaključak o isplati navedenih sredstava. Uručenju zaključka u ime Općine Centar prisustvovali su i savjetnik načelnika Mustafa Resić i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

 

Sredstva su dodijeljena sa granta za podršku kulturnim i naučnim ustanovama, manifestacijama, festivalima i projektima, a bit će iskorištena za realizaciju kulturno-obrazovnog projekta pod nazivom „Četvrtkom u Zemaljskom muzeju BiH“ u periodu od augusta do novembra 2020. godine. Projekat realiziraju Zemaljski muzej BiH i Udruženje „Obala Art Centar“ a obuhvata pet programskih ciljeva i to: filmski, muzički i književni program u Zemaljskom muzeju, izložbu fotografija, te Festival svjetla i light dizajna u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH.

 

Direktor Sijarić naglasio je da podrška Općine Centar ima višestruki značaj za Zemaljski muzej, naročito u vrijeme kada je zbog koronavirusa broj posjeta Muzeju znatno umanjen.

 

-Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na višegodišnjoj pomoći i nadam se da će takva praksa biti nastavljena i u budućnosti. U narednom periodu planiramo uređenje botaničke bašte, a pomoć Općine bi zaista dobrodošla, istakao je Sijarić.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar i pored ove finansijske pomoći stoji na raspolaganju ovoj izuzetno vrijednoj instituciji kulture.

 

-Planiramo i ubuduće nastaviti našu brigu za ovu instituciju koja je važna ne samo za Sarajevo, nego za cijelu državu. Država treba dati odgovor na mnoga pitanja, ne samo na problem rada Zemaljskog muzeja, ali dok ovi problemi ne budu sistemski riješeni, mi želimo biti na raspolaganju i pomoći u skladu sa našim mogućnostima. Kada je u pitanju uređenje botaničke bašte, budite slobodni da računate na našu podršku, a mi ćemo obezbijediti novčana sredstva, naglasio je Ajnadžić.