U Gimnazijskoj ulici postavljena klupa izrađena od plastičnih čepova

Umjetnički eksponat ''ČEPOklupa'' koja je izrađena od plastičnih čepova kao mozaik sa šarom bosanskog ćilima postavljena je i od danas na raspolaganju građanima u Gimnazijskoj ulici.

Udruženje “GREEN ART” uz podršku Općine Centar Sarajevo, u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOad koji finansira Evropska unija i u saradnji sa učenicima OŠ “Vladislav Skarić”, te štićenicima Doma za djecu bez roditeljskog staranja “Bjelave” i Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” realizovalo je projekat “ČEPOklupe”.

Općina Centar na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem je dala podršku ovom projektu u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), iskazujući i na taj način opredjeljenje za zaštitu i čuvanje okoliša.

Projekt ''ČEPOklupa'' je realizovan sa ciljem redukcije ambalažnog otpada i njegove reupotrebe, kroz umjetnost promovišući kulturnu baštinu naše zemlje na jedan inovativan način. 

Idejni, kreativni i vizualni koncept osmislila je istaknuta slobodna umjetnica akademska grafička dizajnerica Alma Hrasnica Dervišević, predsjednica i osnivač Udruženja ''Green Art'' koje kroz umjetnost zagovara kvalitet života i budi pozitivan odnos prema okolišu.

-Uspjeli smo otpad pretvoriti u umjetnost i ova klupa je rezultat toga. Htjeli smo na kreativan način uraditi nešto od otpada i ovo je njegova nova upotrebna vrijednost kroz ovakve projekte, ali i ideja drugima. Zaštita okoliša zahtijeva stalnu edukaciju građana o tome na koji način doprinijeti smanjenju otpada, održati čistom svoju neposrednu okolinu i o tome izgraditi svijest i savjest svih stanovnika planete Zemlje, kaže umjetnica Alma Hrasnica Dervišević.

U realizaciji ovog projekta učestvovalo je 55 štićenika Zavoda za specijalno obrazovanje djece Mjedenica i Dječijeg doma Bjelave, te 25 učenika Osnovne škole „Vladislav Skarić“.

-Kroz ovaj projekat, a ovo je drugi po redu koji radimo sa udruženjem „Green Art“, postigli smo dva cilja. Prvi, u projektu je aktivno učestvovalo 55 štićenika Zavoda Mjedenica i Dječijeg doma Bjelave, te 25 učenika Osnovne škole „Vladislav Skarić“. Dakle imamo edukaciju mladih naraštaja o značaju čuvanja okoliša. Drugi element je da smo otpad uspjeli pretvoriti u umjetnost. Općina Centar daje veliki značaj očuvanju okoliša i životne sredine. Nizom projekata nastojimo naš životni prostor učiniti boljim i ugodnijim za život. Prirodu smo posudili od naših budućih generacija i moramo je mladim naraštajima ostaviti u što boljem stanju, naglasio je Ajnadžić.