Ajnadžić apeluje na vlasnike pasa da se ponašaju odgovorno

Napad psa na dijete koji se desio 22. jula na Koševskom brdu izazvao je veliku zabrinutost i predstavlja posljednji alarm za vlasnike pasa da počnu savjesno postupati, kako prema psima, tako i prema okolini.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je naglasio da pažnja pojedinih vlasnika u posljednje vrijeme nije u skladu sa propisima, a o tome govori i podatak da su zbog napada pasa podnesene 104 tužbe za naknadu štete protiv Općine Centar.

 

-Apelujem na građane da se pridržavaju propisanih procedura prilikom držanja i izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine. Nedopustivo je da zbog nečijeg nemara u pitanje bude doveden ljudski život, a pogotovo ako uzmemo u obzir da je ovdje riječ o djetetu. Još jednom apelujem na sve vlasnike pasa da se prilikom izvođenja svojih ljubimaca pridržavaju Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama gdje u članu 16. stoji da su vlasnici, kao i lica koja izvode agresivnog psa, dužni to raditi na povodcu i sa brnjicom. Molim sugrađane, vlasnike pasa, da preuzmu punu odgovornost za kontrolu nad svojim ljubimcima i na taj način svojim odnosom zaštitili svoje i zdravlje svih naših sugrađana, istakao je Ajnadžić.