Memorandum FK Sarajeva je bio na dnevnom redu sjednice i spreman za razmatranje

Načelnik ne donosi odluku ko se može obratiti Općinskom vijeću

Povodom otvorenog pisma Uprave FK Sarajevo od 16. jula 2020. godine u kojem se ističe da predstavnicima ovog kluba nije data mogućnost da se obrate na sjednici Općinskog vijeća, a radi istinitog informisanja javnosti želim da istaknem sljedeće:

 

tačno je da su se predstavnici FK Sarajevo obratili sa zahtjevom da prisustvuju sjednici na kojoj bi se raspravljalo o problemima stadiona Koševo i eventualnim modelima ustupanja ovog objekta fudbalskom klubu.

 

 

Navedeni zahtjev sam uredno proslijedio onima koji odlučuju o takvim zahtjevima, a to je rukovodstvo Općinskog vijeća. Napominjem, načelnik nije taj koji može dozvoliti obraćanje ili prisustvo na sjednici, već je to u isključivoj nadležnosti Vijeća.

 

Pored navedenog, ističem da se obraćanje po određenom pitanju, o kojem Vijeće raspravlja, može tražiti isključivo na samoj sjednici i u trenutku rasprave po tom pitanju, a dozvolu za obraćanje može dati samo Vijeće i to glasanjem i natpolovičnom podrškom vijećnika. Dakle, načelnika u toj priči opet nema.

 

Ono gdje sam dao svoje obećanje i što se nalazi u nadležnosti načelnika jeste predlaganje tačaka za dnevni red. Žao mi je ako ste dobili pogrešnu informaciju ili od nekoga bili obmanuti, ali Informacija o poduzetim aktivnostima u pogledu modernizacije i rješavanja statusa Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ se nalazila na dnevnom redu sjednice.

 

 

Javno sam kazao da će Memorandum koji je bio proslijeđen FK Sarajevu biti u materijalu koji je upućen Općinskom vijeću. U istoj informaciji sadržan je i Memorandum FK Sarajeva i taj cjelovit dokument sa drugim materijalima u okviru jedinstvene Informacije upućen je za razmatranje na sjednici koja je održana 16. jula 2020. godine.

 

Ponavljam, sve što je u nadležnosti općinskog načelnika, urađeno je i ispoštovano. Tačno onako kako sam i javno kazao. Žao mi je što se predstavnici FK Sarajevo nisu pojavili na sjednici jer je bez njihovog neposrednog obraćanja i učešća bilo bespredmetno raspravljati o ponuđenim memorandumima.

 

 

U tom smislu, upućujem Vam apel da delegirate predstavnike FK Sarajevo i osobu koja će se obratiti na sjednici Općinskog vijeća koja je planirana za kraj jula ili početak augusta. Takav dopis uputite na kabinet načelnika, ali i predsjedavajuće Općinskog vijeća i vjerujem da već na sljedećoj sjednici možemo doći do najboljeg rješenja koje će zadovoljiti i Upravu i navijače FK Sarajevo i Općinu Centar, kao i sve naše građane.

 

I dalje ostajem pri ranije iznesenom stavu i dajem podršku da se predstavnici FK Sarajevo neposredno obrate Vijeću sa prijedlogom Memoranduma kluba, odnosno viđenjem korištenja i upravljanja stadionom „Asim Ferhatović Hase“.