UBLAŽAVANJE POSLJEDICA IZAZVANIH POJAVOM KORONAVIRUSA

Danas počelo potpisivanje ugovora sa 150 obrtnika

U utorak, 7. jula 2020. godine u velikoj sali Općine Centar načelnik dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovore sa obrtnicima sa područja općine Centar.

Naime, u okviru mjera koje provodi Općina Centar na ublažavanju posljedica izazvanih pojavom koronavirusa, u rebalansu budžeta obezbijeđeno je 300.000 maraka za podršku obrtnicima.

 

Podsjećamo, Javni poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava namijenjenih podršci fizičkim licima koja obavljaju obrtničke djelatnosti na području općine Centar Sarajevo, a pogođeni su mjerama i odlukama za ublažavanje posljedica izazvanih pojavom koronavirusa bio je objavljen od 15. maja do 5. juna ove godine.

 

Nakon obrade pristiglih zahtjeva utvrđeno je da njih 150 ispunjava uslove Javnog poziva.

 

U skladu sa instrukcijama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji, potpisivanju ugovora prisustvovalo je petnaest obrtnika, a planirano je da se ugovori sa preostalim obrtnicima potpišu u srijedu i četvrtak, 8. i 9. jula ove godine u prostorijama Mjesne zajednice „Marijin Dvor“ (Dolina 7) u periodu od 9 do 14 sati, uz poštivanje svih preporuka i mjera.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić je istakla da je Općinsko vijeće svesrdno podržalo inicijativu da se rebalansom budžeta izdvoje sredstva za ublažavanje posljedica izazvanih pojavom koronavirusa.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da je ovo samo jedna u nizu mjera koje provodi ova lokalna zajednica kako bi olakšala trenutnu situaciju stanovništvu pogođenom pandemijom koronavirusa.

 

-U svrhu ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa izdvojili smo između ostalog oko 200.000 maraka za jednokratne novčane pomoći licima koja su dobila otkaz u vrijeme trajanja nesreće uzrokovane koronavirusom, oko 300.000 maraka za dodjelu 560 plastenika površine 18 metara kvadratnih, zatim 300.000 maraka za dodjelu bespovratnih sredstava licima koja obavljaju obrtničke djelatnosti... Želimo da uspijete u svom radu, da opstanete a na ovaj način vam kao odgovorna lokalna zajednica pomažemo u rješavanju problema. Podržali smo sve koji su se prijavili na javni poziv i ispunili uslove koji su bili propisani. Novac će nakon potpisivanja ugovora biti uplaćen na vaše žiro račune, pojasnio je Ajnadžić te upoznao obrtnike o novom projektu podrške za mala i srednja preduzeća. Riječ je o finansijskoj liniji BBI Banke u iznosu 17,5 miliona KM, dok će Općina Centar iz svog ovogodišnjeg budžeta obezbijediti 340 hiljada konvertibilnih maraka za subvencioniranje dijela profitne marže za finansijsku liniju za subjekte male privrede koji posluju na području ove lokalne zajednice, a pogođeni su mjerama i odlukama za ublažavanje posljedica izazvanih pojavom COVID-19 virusa.

 

Jedna od dobitnica bespovratnih finansijskih sredstava je Ivana Karajčić vlasnica frizerskog salona za kućne ljubimce „Ivana“.

 

-Ova pomoć je veoma značajna jer zaista prolazimo kroz jedan teški period. Skoro tri mjeseca nismo radili, a to je na sve nas ostavilo veliki trag. Teško je opstati u ovom vremenu, imali smo troškove, a prihoda nismo imali. Ova pomoć je došla u pravo vrijeme kako bismo poboljšali kvalitet usluge koju pružamo. Veliko hvala Općini Centar, naglasila je Karajčić.