Obilježen Dan logoraša Općine Centar

U organizaciji Udruženja logoraša Općine Centar u petak, 19. juna 2020. godine ispred Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Jagomir polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast poginulim borcima i logorašima sa područja Nahoreva koji su ratne 1992. godine bili zatočeni u prostorijama ove bolnice.

Obilježavanju 28. godišnjice tih događaja, u ime Općine Centar, prisustvovali su pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić, savjetnik načelnika Osmo Babić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić, vijećnik Velija Katica i predsjednik Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja Dževad Jusić.

 

O historijskim činjenicama i dešavanjima u paviljonima ove bolnice govorio je Zijad Selmanović, predsjednik Udruženja logoraša Općine Centar.

 

-U ovoj psihijatrijskoj bolnici bilo je zatočeno 80 ljudi dovedenih sa Nahoreva, Blekinog potoka i drugih dijelova Sarajeva, od čega je jedan dio ubijen, drugi dio je prevezen u zloglasni logor „kod Sonje“ u Vogošći, a za 18 osoba se još traga, kazao je Selmanović nakon čega je uručio priznanja i zahvalnice za doprinos radu Udruženja.

 

Između ostalih, priznanje za izuzetan doprinos je dobio načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koje je u njegovo ime preuzela pomoćnica Fazlić.