Završni radovi na asfaltiranju Ulice Betanija

Tokom proteklih dana radnici angažovane građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su uspjeli postaviti prvi nosivi sloj asfalta duž Ulice Betanija na dijelu od raskrsnice sa Alipašinom ulicom do Gradskog porodilišta „Zehra Muidović“, u dužini od oko 470 metara.

Projekat finansira Općina Centar u iznosu od 217.900 KM.

–Tokom dana ćemo započeti sa postavljanjem završnog habajućeg sloja asfalta i ukoliko nam dozvole vremenske prilike taj posao planiramo završiti do kraja ove sedmice čime bismo zvanično i okončali ovaj projekat u zadanom roku od 45 dana, objasnio je Mujo Topalović, šef gradilišta firme „Grakop“.

 

Tokom realizacije ovog projekta, koji je započeo sredinom maja, prvo je mašinski uklonjen stari oštećeni asfalt na površini od 3.565 m2. Na pojedinim mjestima je zamijenjena i oštećena kolovozna podloga (820 m2). Ugrađena su i dva nova ulična slivnika i 13 novih slivničkih rešetki za odvodnju površinskih voda, kao i poklopci od livenog željeza koji mogu podnijeti saobraćaj teških kamiona na osam šahtova.  Za nadzor projekta je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

 

U ovoj ulici, koja administrativno pripada Mjesnoj zajednici „Betanija-Šip“, prethodno je ista građevinska firma okončala radove na sanaciji pješačkih staza sa obje strane saobraćajnice. Ovaj projekat je također finansirala Općina Centar sa 147.360 KM.