Potpisani ugovori za redovno održavanje saobraćajnica u Centru

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktori građevinskih preduzeća „Grakop“ i „Bosman“, Senad Sejdić i Sunija Jahić su potpisali ugovore o redovnoj ophodnji lokalnih i nekategorisanih cesta na području općine Centar.

Vrijednost ovih ugovora iznosi nešto više od 253.820 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar.

 

Građevinska firma „Grakop“ ima obavezu redovne ophodnje na području mjesnih zajednica: „Betanija-Šip“, „Ciglane“, „Crni vrh-Gorica“, „Donji Velešići“, „Koševsko brdo“,  „Marijin dvor“,  „Soukbunar“, „Skenderija-Podtekija“ i „Trg oslobođenja-Centar“, dok će građevinsko preduzeće „Bosman“ raditi ophodnju na području mjesnih zajednica: „Bardakčije“, „Breka“, „Koševo II“, „Džidžikovac-Koševo I“, „Hrastovi-Mrkovići“, „Mejtaš-Bjelave“, „Park-Višnjik“, „Pionirska dolina“ i „Nahorevo“.

 

Prema odredbama potpisanih ugovora izvođači radova će tokom redovne ophodnje na određenom području imati obavezu utvrditi stanje na saobraćajnicama i signalizaciji i ukloniti eventualne nedostatke na cesti s ciljem obezbjeđenja nesmetanog odvijanja saobraćaja: čišćenje, popravku i zamjenu otuđenih ili uništenih saobraćajnih znakova, oznaka i putokaza; uklanjanje manjih odrona kamenja ili zemlje ili nekog drugog prosutog materijala sa ceste; uklanjanje masnih mrlja sa kolovoza; zatvaranje manjih oštećenja na asfaltu; postavljanje saobraćajne signalizacije sa znakovima upozorenja za vozače na opasnost ili oštećenje na cesti koje se ne može odmah otkloniti poput većih odrona kamena i zemlje, klizišta, oštećenja objekata uz saobraćajnicu, opasnost od uništenih i napuštenih vozila...

 

Također ophodarska služba ima obavezu da evidentira bespravne radnje na cesti ili uz cestu, prilaze, prokope...

 

Navedeno redovno održavanje saobraćajnica u Centru se odnosi na vremenski period od 15. marta do 15. novembra 2020. godine.

 

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta Općine Centar za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i redovno održavanje lokalnih cesta je izdvojeno nešto više od 4.356.000 KM, a za nekategorisane ceste 909.000 KM.