Obilježena godišnjica formiranja Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“

U organizaciji Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ danas je počelo obilježavanje 28. godišnjice od formiranja Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“.

Tim povodom je delegacija, koju su između ostalih činili i predstavnici Općine Centar, obišla mezarja i groblja gdje su se polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe, te minutom šutnje na dostojanstven način sjetili poginulih pripadnika najodlikovanije jedinice, u odnosu na broj pripadnika, koja je branila grad i državu Bosnu i Hercegovinu, kao dio Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.

 

Prema utvrđenom protokolu, a u skladu sa stanjem izazvanim pandemijom koronavirusa, delegacije su prvo obišle šehidsko mezarje Kovači, nakon toga su posjetili Gradsko groblje „Lav“ i katoličko groblje „Sveti Josip“ gdje su ukopani poginuli pripadnici ovog odreda.

 

Tokom proteklog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu 56 pripadnika ovog Odreda je poginuo tokom borbenih dejstava.  U ime Općine Centar, načelnika dr. Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća cvijeće su položili njegov savjetnik Dževad Bećirević i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

 

Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, koje baštini tradiciju Odreda, je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Plakete Općine Centar Sarajevo  i Povelje Grada Mostara.

 

Kako su naveli nekadašnji pripadnici Odreda „Lasta“ tokom ovih dana miješaju se osjećaji tuge i ponosa.