Završeni radovi na obnovi saobraćajnice u Ulici Patriotske lige

Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Bosman“ su uspjeli završiti radove druge faze obnove saobraćajnice u Ulici Patriotske lige, od trolejbuske okretaljke kod Pionirske doline do raskrsnice ulica Bolnička i Patriotske lige kod pijace „Ciglane“.

Ovdje je urađena obnova kompletne saobraćajnice kao i zamjena oštećenih šahtova, linijskih rešetki i šibera za vodu, dok je sanacija trotoara urađena samo na mjestima gdje su bila oštećenja.

 

Projekat rekonstrukcije kompletne Ulice Patriotske lige, ukupne dužine od 2.430 metara, iznosi gotovo 740.000 KM, a finansijska sredstva su obezbijedili Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Centar. Tokom dana je ovu lokaciju gdje su izvođeni radovi obišao i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim saradnicima i pomoćnikom sa investicije, komunalni razvoj i planiranje Samirom Šehovićem.

 

- Struka je kazala da je za posljednju četvrtu fazu sanacije saobraćajnice na ovom dijelu Patriotske lige prvo potrebno uraditi rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, za šta će nam trebati finansijska pomoć Ministarstva privrede KS. Kako bismo adekvatno obnovili raskrsnicu sa ulicama Armije RBiH i Kromolj prema građevinskim i saobraćajnim normama potrebno je proširiti postojeću saobraćajnicu zbog čega smo u pregovorima sa KJKP „Park“ oko ustupanja nekoliko stotina metara kvadratnih njihovog zemljišta za ovu namjenu. Također imamo u planu zelenu površinu na trolejbuskoj okretaljki na Jezeru hortikulturno urediti i napraviti novu fontanu, objasnio je načelnik Ajnadžić.

 

Navedeni projekat je trebao biti realizovan u četiri faze s obzirom da se radi o izuzetno prometnoj saobraćajnici. Radovi na prvoj fazi, koja podrazumijeva dionicu od raskrsnice sa ulicama Bolnička i Koševo do raskrsnice ulica Bolnička i Patriotske lige kod pijace „Ciglane“ završeni su prošle godine. Druga faza je bila planirana od pijace „Ciglane“ do raskrsnice sa ulicama Marcela Šnajdera i Jezero kod stadiona Koševo, a treća od raskrsnice kod stadiona Koševo do trolejbuske okretaljke Jezero i na kraju četvrta faza od okretaljke Jezero do spoja sa Ulicom Armije Republike Bosne i Hercegovine na Slatini. Kako je saobraćaj motornih vozila bio smanjen zbog situacije sa pandemijom koronavirusa te s obzirom na činjenicu da nije funkcionisao javni gradski prevoz načelnik Ajnadžić je donio odluku da se nekoliko faza ovog projekta odmah realizuju što se pokazalo ispravnim jer su radovi završeni prije planiranog roka. Za nadzor projekta je zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, dok je glavni projekat uradila projektantska firma „Saraj inženjering“ d.o.o. Sarajevo.