Vlada Kantona Sarajevo sa općinama u zajedničkoj borbi za spašavanje radnih mjesta

U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo danas je u velikoj sali Općine Centar održan sastanak u čijem radu su, osim predstavnika Vlade KS, učestvovali i načelnici i predstavnici devet općina Kantona.

Tema sastanka je bila zajednička pomoć za isplatu dijela plaće uposlenih u privrednom sektoru za mjesec april ove godine, s ciljem očuvanja radnih mjesta. Na početku sastanka, informacije šta je do sada uradila Vlada KS na smanjenju štete izazvane pandemijom koronavirusa za privrednike, iznijeli su premijer Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar privrede KS Draško Jeličić.

 

–Za mjesec mart smo za potrebe naših privrednih subjekata kojima je bila izrečena mjera zabrane rada izdvojili 2.350.000,00 KM koje smo isplatili kao dio ličnih dohodaka radnicima koji su zaposleni u ovim subjektima. Za mjesec april, prema našim podacima, na području devet općina KS imamo registrovano 8.102 obrta za šta bi nam trebalo šest miliona KM, a sredstva Kanton Sarajevo nema za ovu namjenu i stoga nam je potrebna pomoć i općinskih uprava, naveli su Nenadić i Jeličić.

 

U ime Općine Centar sastanku je prisutvovao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa pomoćnikom za finansije, privredu i lokalno-ekonomski razvoj Fahrudinom Kurtovićem. Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić istakao opredijeljenost Općine da realizuju mjere koje će olakšati privrednicima trenutnu situaciju.

 

 

– Očekujemo podršku od Vlade Federacije BiH u iznosu od 375.000 KM, a ta sredstva možemo usmjeriti na rješenje problema. U roku od sedam dana bi trebali imati utvrđen tačan set zajedničkih mjera koje želimo provesti za pomoć našoj privredi. S ciljem pomoći privrednicima oslobodili smo u potpunosti od plaćanja zakup javnih površna za april i maj, te potpuno oslobađanje zakupa za poslovne prostore u vlasništvu Općine Centar pravnim licima koja su obustavila svoj rad zbog vanredne situacije. Kad sve saberemo uzimajući prihode od procjena, nekretnina, prometa te taksi imamo gubitak od 9,6 miliona KM. Rebalansom općinskog budžeta smo predvidjeli sredstva u visini od 2,3 miliona KM koja će biti usmjerena kao odgovor za spašavanje radnih mjesta na području općine Centar gdje su u fokusu stari zanati i obrtnici. Njima ćemo odobriti bespovratna sredstva koja ćemo dodjeljivati na osnovu javnog poziva. Također ćemo podijeliti 550 plastenika za pomoć našim sugrađanima, te smo planirali 340.000 KM za finansiranje kamata privrednicima na osnovu kredita kod odabrane banke. Imamo namjeru da određeni dio sredstava dodijelimo kao jednokratnu nepovratnu finansijsku pomoć za one koji su prijavljeni na biro rada odnosno koji su dobili otkaz zbog posljedica pandemije koronavirusa, objasnio je Ajnadžić.