Planira se realizacija projekta „Fitness ljeto 2020“

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 13. maja 2020. godine održao sastanak sa Lejlom Šebić i Marijanom Podrug-Arapović iz Udruženja građana „Klub sporta Fit & Fun“.

Na sastanku je razgovarano o realizaciji tradicionalnog projekta na području ove lokalne zajednice „Fitness ljeto 2020“.

 

Naime, budući da je epidemiološka slika u našoj zemlji sve povoljnija, Federalni štab civilne zaštite počeo je sa ublažavanjem mjera zabrane, a u uskoro bi moglo biti omogućeno i održavanje sportskih treninga.

 

Općina Centar u saradnji sa Udruženjem građana „Klub sporta Fit & Fun“ od 2017. godine na terenu Atletskog kluba „Sarajevo“ realizuje projekat pod nazivom „Fitness ljeto“.

 

-Ranijih godina projekat je privlačio veliki broj zaljubljenika sporta i zdravih stilova života svih starosnih kategorija. Planiramo ove godine realizaciju projekta na nekoliko lokacija, i to u parku Hastahana na Marijin dvoru (Park prof.dr. Nijaz Duraković), parku Betanija i na stadionu Koševo. Ukoliko se nastavi pozitivan trend popuštanja mjera i epidemiološka slika u našoj zemlji bude povoljna, vjerujem da će projekat biti realiziran u predviđenim rokovima, kazao je Ajnadžić.

 

Osnovni cilj projekta je da što veći broj građana stekne naviku vježbanja, shvati važnost tjelesne aktivnosti, te nastavi voditi brigu o svom zdravlju i izgledu i po završetku projekta. Projekat podrazumijeva besplatno vježbanje na otvorenom za sve zainteresirane građane.

 

Ove godine planirano je da se projekat realizira u julu i augustu na nekoliko lokacija u Centru, ukoliko okolnosti zbog pandemije koronavirusa dozvole. Nosilac aktivnosti će biti Centar za sport i rekreaciju, Javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar, a realizator projekta Udruženje građana „Klub sporta Fit & Fun“, kao i ranijih godina.

 

Treninge, u trajanju od 60 minuta, će voditi stručni treneri ovog kluba, a na programu će biti različiti oblici grupnog vježbanja prilagođeni svakom uzrastu i bilo kojem nivou kondicijske pripreme. Uz redovnu fizičku aktivnost čovjek se psihički i mentalno oslobađa stresa i loših misli i na taj način čuva svoje psihičko i mentalno zdravlje.