Općina Centar dodijelila plastenike za 17 domaćinstva

U utorak, 12. maja 2020. godine u prostorijama Mjesne zajednice „Nahorevo“ načelnik dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovore sa poljoprivrednicima sa područja središnje sarajevske općine o dodjeli plastenika površine 50 kvadratnih metara sa pratećom opremom.

Općina Centar od 2016. godine provodi projekt „Podrška poljoprivrednim proizvođačima, boračkoj i izbjegličkoj populaciji za nabavku plastenika“ zahvaljući kojem je dodijeljeno ukupno 125 plastenika za što je iz budžeta utrošeno više od 140.000 konvertibilnih maraka.

 

Ove donacije se dodjeljuju po utvrđenoj proceduri. Javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika u ovoj godini bio je raspisan u januaru. Stručna komisija u sastavu: prof. dr. Velija Katica, dr. vet. medicine Ajla Hadžalić i mr. biologije Anida Kulovac su razmotrili prispjele zahtjeve, izvršili uviđaj na terenu s ciljem utvrđivanja pogodnosti zemljišta za zasnivanje plasteničke proizvodnje, izvršili bodovanje i sačinili prijedlog liste kandidata koji ispunjavaju uslove za dodjelu plastenika, na osnovu Pravilnika, a konačnu odluku je donio općinski načelnik.

 

Tako su danas plastenike dobili: Vahid Zec, Halil Žilić, Rasim Muratović, Jadranko Rađenović, Fikret Čolić, Nedžad Muharemović, Bogdan Dragaš, Samra Imamović, Kasim Muharemović, Sahudin Peljto, Vejsil Mulić, Miralem Muharemović, Husein Balija, Abid Pandžić, Enver Pandžić, Mehmed Pandžić i Fadila Pandžić.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta ovako dobrim povodom i dobitnicima plastenika zaželio uspješno bavljenje poljoprivredom proizvodnjom.

 

-Ovo je jedan od projekata koji se pokazao veoma uspješnim i na koji smo veoma ponosni, a naročito sada u ovim vanrednim okolnostima usljed pandemije koronavirusa. Smatramo da je ovo direktna pomoć samoodrživosti domaćinstava i pokazuje da se građani sve više okreću poljoprivredi što im može obezbijediti dodatni priliv u kućni budžet i podizati životni standard, a i da višak proizvoda plasiraju na tržište, što je sve u interesu naše lokalne zajednice. Donijeli smo odluku da svima koji podnesu zahtjev dodijelimo plastenike, a u budžetu smo obezbijedili 280.000 maraka. Naša je želja da se svaki kvadratni metar plodne zemlje na području naše općine obrađuje i daje prinos, naglasio je Ajnadžić.

 

Prisutnima se obratio i prof. dr. Velija Katica i kazao da plastenici zasluženo idu u ruke onih koji će ih na najbolji način koristiti. Katica je podsjetio da je oko 50% teritorije općine Centar ruralno područje koje ima perspektivu za razvoj voćarstva i druge poljoprivredne proizvodnje i stočarstva.

 

Prilikom potpisivanja ugovora dobitnici plastenika su se zahvalili Općini Centar na čelu sa načelnikom Ajnadžićem na ovoj za njih veoma vrijednoj donaciji.