Održana 9. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar

Usvojen rebalans budžeta u iznosu od 64 miliona maraka

Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je u ponedjeljak 11. maja 2020. godine 9. vanrednu sjednicu.

Na sjednici su usvojeni Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar Sarajevo i periodični finansijski izvještaj za prošlu godinu.

 

Vijeće je usvojilo i Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2019. godinu.

 

Na dnevnom redu sjednice našao se i Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Općine Centar za 2020. godinu. U prijedlogu budžet ove lokalne zajednice iznosi 64.080.000,00 KM. Prema riječima načelnika dr. Nedžada Ajnadžića pandemija koronavirusa je uveliko imala uticaj na visinu budžeta ove lokalne zajednice koji bi zasigurno bio i veći da se ne nalazimo u ovoj situaciji. Također, načelnik Ajnadžić je najavio mogućnost novog rebalansa u narednih 60 do 90 dana.

 

- Pokušavamo na lokalnom nivou pomoći privrednim i pravnim licima kako bi se zaustavile negativne posljedice kada je u pitanju pandemija koronavirusa. Uvažavajući činjenicu da smo tokom pandemije imali kontraindikacije i da smo zabilježili minuse u određenim oblastima, rebalansom budžet podižemo za dva miliona, a da nije bilo pandemije on bi zasigurno iznosio i oko 75 miliona KM. Vlada FBiH je ograničila da namjenska sredstva mogu biti usmjeravana u skladu sa zakonskim rješenjima za zdravstvene, ekonomske i socijalne mjere i tako smo se prilikom izrade rebalansa i ponašali, naglasio je Ajnadžić.

 

Vijeće je usvojilo rebalans, a nakon toga i Prijedlog izmjena i dopuna Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Centar Sarajevo za 2020.

 

Pored navedenog usvojeni su i Prijedlog Odluke o dopuni odluke o načinu i uslovima raspolaganja gradskim građevinskim zemljištem na lokalitetu pijace Ciglane, te Prijedlog Odluke o umanjenju naknade za zakup gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu pijace Ciglane.