Otkriven spomenik maloljetnim borcima u novouređenom „Parku svjetlosti“

U povodu obilježavanja Dana Općine Centar, u srijedu 6. maja 2020 godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima, predstavnicima Općinskog vijeća na čelu sa predsjedavajućom Karolinom Karačić, te Vlade Kantona Sarajevo i boračkih udruženja sa područja općine Centar ozvaničio je završetak radova na uređenju novoformiranog Parka svjetlosti u Ulici Koševo na mjestu gdje je ranije bio parking prostor.

U svom obraćanju prisutnima načelnik Ajnadžić je istakao opredjeljenje Općine Centar da bude posvećena uređenju parkova i zelenih površina.

 

-Danas smo ozvaničili završetak radova na uređenju novoformiranog „Parka svjetlosti“ i dajemo ga na korištenje našim građanima. U kompleksu ovog parka danas smo otkrili i centralno spomen-obilježje poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar Sarajevo koji su dobrovoljno branili državu Bosnu i Hercegovinu i za njenu slobodu dali svoje živote. Park svjetlosti ima svoju simboliku. U njemu je zasađeno sedam stabala, a u fontani je postavljeno sedam mlaznica što simbolizira izvor života, sedam korpusa Armije RBiH i sedam najvećih rijeka u BiH. Odavde šaljemo poruku mira, multietničnosti, multikonfesionalnosti jedne moderne društvene zajednice Bosne i Hercegovine, kazao je Ajnadžić te zajedno sa predstavnicima Udruženja maloljetnih boraca otkrio centralno spomen-obilježje poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar Sarajevo.

Prisutni su na spomen obilježje položili cvijeće i odali počast poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar Sarajevo.

Nakon što su radnici firme „Sela“ okončali radove na uklanjanju starih ploča i podloge, te rušenje svih barijera prema parku „Safet Isović“ kod Druge gimnazije, pristupilo se betoniranju podloge i postavljanju novih kamenih ploča koje su izuzetno otporne na sve vremenske uvjete. Osim ploča, na jednom dijelu podloge parka je zasađena trava i sedam sadnica drveća za šta je bilo zaduženo Kantonalno javno komunalno preduzeće „Park“ koje je također postavilo i parkovski mobilijar. Firma „Grizelj“ koja je odabrana na osnovu najpovoljnije ponude tokom provođenja procedure javne nabavke u novoformiranom parku izgradila je fontanu, te postavila ambijentalnu rasvjetu.

U Parku svjetlosti izgrađeno je i centralno spomen-obilježje poginulim maloljetnim borcima Armije RBiH i MUP-a Općine Centar Sarajevo, te su postavljena dva kamena na kojima su uklesani citati rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH i bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddya Ashdowna.