Sadnjom drveća obilježen Dan planete Zemlje

Povodom Dana planete Zemlje u blizini Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno direktorom KJKP "Park" Edinom Abdurahmanovićem i sa saradnicima zasadio deset sadnica drveća.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, velika ekološka akcija koja je bila planirana u organizaciji Općine Centar povodom Dana planete Zemlje je odgođena, ali prema riječima načelnika Ajnadžića, sve što je bilo planirano realizovat će se u narednom periodu.

-Prirodu nismo naslijedili od svojih predaka, nego posudili od svojih potomaka. Stoga nam je svima projekat sadnje novog drveća, novog života, iznimno značajan, jer ostavljajmo nešto u čemu će moći uživati generacije koje dolaze iza nas. Mi u Općini Centar smo donijeli odluku da za svako posječeno drvo zasadimo tri nova. Također, krenuli smo sa izradom katastra zelenih površina i drveća s ciljem obnove i zaštite zelenih površina. Moramo voditi računa i biti odgovorni naspram okoliša, poručio je Ajnadžić.

Današnja ekološka akcija je organizovana povodom međunarodnog dana planete Zemlje koja se službeno obilježava u 150 država svijeta od 1992. godine.