Parkovi u Centru nazvani po Kemalu Montenu i Safetu Isoviću

Danas je u dva parka na lokalitetu nekadašnje Austrijske kuće, gdje je u toku izgradnja objekta Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina, preko puta naselja Ciglane, te u parku kod Druge gimnazije načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić, vijećnikom Jasminom Gazijom i Adrianom Monteno, kćerkom Kemala Montena otkrivanjem dvije table ozvaničio završetak procedure preimenovanja ovih parkova u Kemal Monteno i Safet Isović.

Ovom događaju su također prisustvovali i članovi porodice Monteno, kao i predstavnici komisija Općinskog vijeća, te boračkih udruženja.

 

Mini program je vodio Armin Omerović, direktor Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ koja je ovom prilikom organizovala muzički program u čast ova dva velikana našeg grada i države BiH.

 

-Ponosna sam na ovaj grad, općinu i ljude koji su podržali da Kemal Monteno dobije svoj park. Kako vrijeme prolazi sve više imam dokaza koliko je moj otac značio ovom gradu jer se i danas izvode njegove pjesme koje poznaju mladi uzrasti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, izjavila je Adriana Monteno nakon ceremonije.  

 

Nakon što je općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić pokrenuo inicijativu za preimenovanje ova dva parka, na održanim zborovima građana dobijena je potpuna podrška.  Pomenutu inicijativu je podržala Komisija Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, koja je proslijedila na izjašnjavanje Općinskom vijeću Centar. Nakon što su općinski vijećnici usvojili zaključak ova inicijativa je proslijeđena Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo, koji su također podržali ideju da se ova dva parka nazovu po Kemalu Montenu i Safetu Isoviću.