Općina izdvojila 30.000 KM za uređenje „Spomen sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva“

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa pomoćnicom za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasminom Fazlić ugostio predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. godine Fikreta Grabovicu sa kojim je razgovarao o finansiranju projekta „Spomen sobe za ubijenu djecu Sarajeva“.

Načelnik Ajnadžić upoznao je Grabovicu da je Općina Centar u budžetu za 2020. godinu obezbijedila 30.000 maraka na ime sufinansiranja pripremnih i nužnih radova uređenja prostora u kojem će biti smještena „Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva“. Naime, ugovor sa izvođačem je potpisan, a radovi na uređenju prostora bi trebali započeti ovih dana.

 

Podsjećamo, ranije je načelnik Ajnadžić sa Grabovicom potpisao ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Džidžikovac 3 (površine 74 kvadratnih metara, sa mjesečnim  iznosom zakupnine od 1 KM/m2). Potpisivanjem pomenutog ugovora Općina Centar je ustupila prostor za smještaj „Spomen sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva“.

 

Grabovica je izrazio veliku zahvalnost načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću što su imali sluha za jedan ovako značajan projekat.

 

-Nadamo se da će po uzoru na Općinu Centar i drugi nivoi vlasti prepoznati značaj projekta i u skladu sa mogućnostima izdvojiti nedostajuća finansijska sredstva s obzirom da nam je na osnovu procjene potrebno ukupno 100.000 maraka kako bi prostor bio stavljen u funkciju. Bez podrške Općine Centar sigurno sada ne bismo bili ovako blizu realizacije projekta, jer samo potraga za prostorom trajala je godinama. Neizmjerno smo zahvalni Općini Centar, načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću i Općinskom vijeću što su od samog početka svesrdno podržali ovaj projekat, poručio je Grabovica.

 

Ajnadžić je kazao da ne smijemo zaboraviti 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju.

 

-Osim prostora koji smo ustupili za „Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva“, izdvojili smo i 30.000 marka za sufinansiranje uređenja prostora. Bilo bi dobro kada bi se u realizaciju projekta uključile i ostale lokalne zajednice. Ne smijemo zaboraviti stradanja naših građana, naročito djece, a „Spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva“ će zasigurno biti mjesto koje će podsjećati i opominjati, naglasio je Ajnadžić.