Apel načelnika Ajnadžića građanima

Izbjegavati kupovinu higijenskih potrepština na ulicama

Imajući u vidu sve složenije probleme u vezi sa migrantskom krizom, nekontrolisanim kretanjem izbjeglica na teritoriji BiH i općine Centar bez lične dokumentacije, kao i sve većim prisustvom migranata na glavnim saobraćajnicama, raskrsnicama i pješačkim zonama, a posebno zbog širenja i opasnosti od korona virusa, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić održao je više sastanaka sa predstavnicima nadležnih institucija, javnih preduzeća i ustanova u traganju za mogućim rješenjima ove situacije koja je s aspekta fizičke sigurnosti i zdravstvenog stanja građana neodrživa.

Pored mjera koje se po zaključcima vanredne sjednice općinskog štaba civilne zaštite upućuju, ovim putem pozivamo građane da se dosljedno pridržavaju uputstva Svjetske zdravstvene organizacije i Zavoda za javno zdravstvo FBiH i KS i drugih nadležnih institucija.

 

S obzirom na preporuke da se izbjegne kontakt sa osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato molimo građane da se ne upuštaju u bliže kontakte sa osobama nepoznatog porijekla, te da izbjegnu sve učestaliju kupovinu higijenskih potrepština i drugih predmeta na ulicama, a da svoju plemenitu, odnosnu humanu želju iskažu na drugačiji i efikasniji način.

 

U tom smislu obavještavamo građane da će od petka 13. marta u svim mjesnim zajednicama Općine Centar od 8 do 17 sati biti organizovano prikupljanje odjeće, obuće, hrane, te higijenskih potrepština koje će Općina kontinuirano upućivati u migrantske centre u Sarajevu putem nadležnih organizacija.

 

Načelnik Ajnadžić ističe potpunu spremnost da u zajedničkoj aktivnosti sa Općinskim vijećem ova Općina materijalno podrži Ministarstvo sigurnosti BiH, zdravstvene i druge ustanove i institucije koje su nadležne da poduzimaju mjere na sprečavanju eskalacije migrantske krize, a s tim u vezi i širenja korona virusa kojem može doprinijeti ulična prodaja higijenskih potrepština.