Stanovnici Centra zadovoljni uslugom zdravstvene zaštite

Zdravstveni savjet Općine Centar je od svog osnivanja proveo niz praktičnih i edukativnih projekata koji su imali za cilj poboljšanje zdravstvenog stanja stanovnika centralne gradske općine.

Posljednja u nizu je provedena anketa o zadovoljstvu korisnika pruženim zdravstvenim uslugama u javnim zdravstvenim ustanovama na području općine Centar.

 

–Provedenom anketom koja je trajala 15 dana i obuhvatila 586 stanovnika naše općine, željelo se utvrditi zadovoljstvo naših sugrađana zdravstvenim uslugama u lokalnoj zajednici, odnosno u područnim ambulantama porodične medicine i Domu zdravlja Vrazova.  Rezultati ovog anketiranja, koji će biti osnov za planiranje aktivnosti unapređenja kvaliteta rada i zadovoljstva pacijenata, su pokazali da su građani zadovoljni radnim vremenom, pristupom, uslugom stručnog osoblja, prostorijama, higijenom istih u kojima se opserviraju. Ova anketa, kojom je najviše bilo obuhvaćeno radno sposobno stanovništvo od 21 do 64 godine života (63%), je bila dobrovoljna, anonimna, provjerljiva, standardizirana, sa 15 pitanja zatvorenog tipa i 3 pitanja otvorenog tipa. U anketi su učestvovali 331 žena i 244 muškaraca, dok 11 osoba nije imalo izjašnjenje pripadnosti po pitanju spola. Rezultati ankete su pokazali da je stanovništvo zadovoljno radnim vremenom (79%), pristupom ustanovama (77%), uslugom stručnog osoblja (81%), prostorijama (73%), higijenom istih u kojima se opserviraju (84%). Najviše je bio spomenut tim porodične medicine dr. Gordane Ćulibrk-Hadžimehmedović sa medicinskom sestrom Eldinom, objasnila je dr. Dubravka Galić, članica Zdravstvenog savjeta Općine Centar.

 

Također su se ispitanici izjasnili da su zadovoljni liječenjem i savjetom dobijenim od ljekara, uslugom iz domena zdravstvene zaštite koju dobiju od medicinskih sestara, sa kojima velika većina ispitanika smatra da imaju jako dobru komunikaciju (84%).