Obilježena 22. godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

U organizaciji Udruženja generala BiH u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje članovi porodice, saborci, prijatelji i predstavnici više nivoa vlasti u nedjelju 8. marta 2020. godine odali su počast i obilježili 22. godišnjicu smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana.

U ime Općine Centar cvijeće su položili savjetnik Mustafa Resić, vijećnik Velija Katica i predsjednik Komisije za boračka pitanja Dževad Jusić.

Kako su prisutni naveli okupljanja na godišnjicu smrti Talijana govore o njegovoj ljudskoj veličini, o čovjeku koga su svi voljeli i poštovali zbog toga što je bio poletan, radostan, sretan i u najtežim trenutcima pokazivao svojim primjerom kako se ponašati. Na samom početku najtežeg vremena za Bosnu i Hercegovinu poveo je ljude u odbranu grada i države BiH, što su rijetki uspijevali. Rahmetli Talijan je u pripremama pred sami rat, kao osoba zadužena ispred Glavnog štaba Patriotske lige BiH za formiranje jedinica za posebna dejstva Patriotske lige, na sebe preuzimao sve više obaveza, davajući cijelog sebe i svoje znanje i iskustvo državi i gradu Sarajevu. Zbog toga njegovima saborcima nije bilo teško da krenu za njim, jer samo takvi mogu da povedu ljude za sobom.  

Rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan je bio prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH. Umro je u 41. godini života od srčanog udara. Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon čega odlazi u vojnu školu. Mornaričku vojnu akademiju završava sa najboljim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Sa početkom rata u njegovoj Bosni i Hercegovini odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH, koja je preteča Armije RBiH.

U znak poštovanja prema rahmetli Talijanu načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio majku rahmetli Talijana, Lutfiju Hajrulahović. Načelnik Ajnadžić je Luftiji uručio zaključak o izdvajanju iznosa od 500 KM kao jednokratnu pomoć za porodicu našeg heroja.