U martu počinje besplatna škola atletike

Jedan od prioriteta Općine Centar jeste ulaganje u sport. Mnogobrojni realizirani projekti u proteklom periodu su pokazali da središnja sarajevska Općina želi pomoći razvoj sporta i sportista, ne samo u Centru već i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U ovoj godini Općina Centar, u saradnji sa JU „Centar za sport i rekreaciju“ čiji je osnivač, započinje sa realizacijom besplatne škole atletike za učenike osnovnih škola sa njenog područja.

 

Naime, atletika uz gimnastiku i plivanje predstavlja bazičnu sportsku aktivnost, a s ovim projektom se nastoji popularizirati atletika među osnovcima sa područja ove lokalne zajednice.

 

Planirano je da realizacija projekta počne u martu 2020. godine. Projektom će biti obuhvaćena djeca od I do IX razreda sa osnovnih škola. Prema predviđenom programu i dinamici rada frekvencija vježbanja će biti četiri puta sedmično (dva termina prijepodne i dva termina poslijepodne) po 60 minuta.  

 

Cilj škole atletike je da omogući obuku za oko 50 mališana iz osnovnih škola, te da se među osnovcima populariziraju atletske dicipline a naročito trčanje i skokovi u dalj. Djeca će kroz period od 8 mjeseci usvojiti osnovne elemente atletike, ali i poboljšati bazičnu motoričku strukturu pokreta kao osnovu za nadogradnju elementarnih struktura kretanja što će im omogućiti postizanje boljih rezultata u sportu.