Utvrđen program proslave godišnjice 105. motorizovane brigade

Organizacioni odbor za obilježavanje 27. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH kojeg sačinjavaju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine, te pripadnici boračkih udruženja iz Centra, a na čijem čelu je predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, održao je 13. februara 2020. godine u Općini Centar sastanak na kojem je razgovarano o protokolu aktivnosti.

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice 105. brigade planirano je da se tokom februara ove godine u 11 osnovnih škola koje su na području općine Centar, održi historijski čas o značaju Brigade u odbrani Sarajeva.

 

U utorak 18. februara će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar sa početkom u 13 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1). Istog dana u jutarnjim satima predstavnici Općine i boračkih udruženja će položiti cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, te na mezaru prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Prema protokolu, delegacija će posjetiti groblja „Sveti Marko“, „Sveti Josip“ i „Lav“.

U subotu, 22. februara u 9 sati na Sedreniku planirano je postrojavanje maloljetnih boraca, te primopredaja ratne zastave 105. motorizovane brigade, koju će maloljetni borci nositi ratnim putem ove brigade do spomen obilježja Mala kula na Grdonju gdje će biti održana centralna manifestacija sa početkom u 12 sati, uz prigodan kulturno-umjetnički program i druženje.

105. brigada, čije je sjedište bilo na području općine Centar, formirana je 18. februara ratne 1993. godine. Njeni hrabri borci učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove brigade prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno. Odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine 18. februar je utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade i obilježava se svake godine kako bi se sačuvala uspomena na herojski put brigade i njene borce.