Danas isplata jednokratnih novčanih pomoći za 41 porodilju iz Centra

Nakon što je Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti okončala predviđene zakonske procedure prikupljanja i obrade pristiglih zahtjeva za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, tokom dana će Služba za finansije Općine Centar izvršiti uplatu ovih pomoći na bankovne račune za 41 porodilju iz Centra.

Ovom prilikom će ukupno biti uplaćeno 11.700 KM, od čega će 18 porodilja koje su postale majke po prvi put dobiti po 200 KM, 12 porodilja po 300 KM za rođenje drugog djeteta, njih deset po 400 KM po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta, te jedna porodilja 500 KM po osnovu rođenja blizanaca.

 

Ovaj projekat Općina Centar realizuje od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi.

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 100.000 KM te dodatnih 20.000 KM za nabavku higijenskih paketa za porodilje.