Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

U povodu 5. februara - Dana sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. godine i obilježavanja 26. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, u ponedjeljak 5. februara 2020. godine, Skupština Kantona Sarajevo, Gradsko, te općinska vijeća održali su zajedničku komemorativnu sjednicu u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Sjednicu je otvorio i vodio Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

 

U ime Općine Centar sjednici su prisustvovali predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i njen zamjenik Mustafa Mulić, zajedno sa vijećnicima Općinskog vijeća Centar.

 

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti poginulim sugrađanima učenjem Fatihe i minutom šutnje, predsjedavajući Čelik je podsjetio prisutne da se ovaj dan obilježava kao dan sjećanja na sve naše nevino stradale sugrađane tokom 1400 dana opsade Sarajeva, tokom koje je ubijeno više od 11.000 civila, od kojih 1.601 dijete. Tokom najduže opsade jednog grada u evropskoj historiji, preko 50.000 naših sugrađana je ranjeno, od čega mnogi žive sa trajnim invaliditetom.

 

Skupština Kantona Sarajevo je 2007. godine donijela odluku da se 5. februar proglasi Danom sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. godine, na dan kada se 1994. godine na gradskoj pijaci Markale dogodio najveći masakr nad građanima opkoljenog Sarajeva.