Narandžasto upozorenje za jak vjetar

Civilna zaštita Općine Centar upozorava građane da je u periodu od 4. do 6. februara moguća pojava jakog olujnog vjetra sjevernog i sjeverozapadnog smjera na području cijele zemlje.

Upozorenje je izdato na osnovu saopštenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda koje je izdalo narandžasto upozorenje na ovu vremensku pojavu.

 

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u narednom vremenskom periodu očekuje se jak vjetar sa olujnim udarima, čija će brzina biti od 50 do 70 km/h u zapadnoj i centralnoj Bosni, od 70 do 100 km/h u zapadnim područjima BiH a iznad 100 km/h na planinama.

 

Posebno se apeluje na pravna lica koja izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogli pasti sa krovova i drugih mjesta na objektima, kao i građevinskih skela i tako ugroziti sigurnost prolaznika.

 

Također se apeluje građanima da odgode posjete planinama za vrijeme trajanja upozorenja i da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli ugroziti nečiju sigurnost, kao i da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala.