Otvorene prostorije za produženi boravak učenika Osnovne škole „Nafija Sarajlić“

U petak, 31. januara 2020. godine u prostorijama Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ upriličeno je otvaranje produženog boravka za najmlađe učenike ove škole uz prigodan kulturno-zabavni program koji su priredili mališani sa njihovim nastavnicima.

U ime Općine Centar otvorenju je prisustvovala pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

 

Podsjećamo, ranije je potpisan sporazum o zajedničkom finansiranju izgradnje produženog boravka čime je obezbijeđeno 60.000 maraka za tu namjenu. Sporazum su potpisali Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Centar i JU Osnovna škola „Nafija Sarajlić“ koji su izdvojili po 20.000 maraka za adaptaciju učionica u svrhu otvaranja produženog boravka.

 

Nakon priredbe koju su izveli učenici prisutnima se obratila direktorica škole Aida Petković naglasivši da je ovo poseban dan, kako za nastavno osoblje, tako i za učenike i njihove roditelje.

 

-Put do realizacije ovog značajnog projekta nije bio nimalo lagan, ali srećom uvijek postoje iskreni prijatelji koji će u tome pomoći. Koristim priliku da se zahvalim ministrici obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineti Bogunić, gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahu Skaki i načelniku Općine Centar dr. Nedžadu Ajnadžiću bez čije pomoći i podrške ne bismo danas otvarali prostorije produženog boravka u našoj školi. Sada slobodno možemo reći da smo moderna i savremena škola, istakla je Petković.

 

Gradonačelnik Skaka je izrazio zadovoljstvo zbog učešća u realizaciji projekta, te dodao da će Grad Sarajevo i u budućnosti snažno podržavati obrazovne ustanove.

 

Fazlić je naglasila da Općina Centar na svaki mogući način nastoji doprinijeti poboljšanju nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama.

 

-Iako to nije u njenoj nadležnosti Općina izdvaja značajna finansijska sredstava iz svog budžeta za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u obrazovnim ustanovama. Ovo je samo još jedan u nizu pokazatelja da želimo biti zaista dobar servis obrazovanju. Otvaranje produženog boravka umnogome će pomoći velikom broju roditelja kojima je zbog radnih obaveza nametnuta potreba zbrinjavanja djece, a model produženog boravka upravo to omogućava, kazala je Fazlić.