Finansijska podrška Sportskom društvu slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je i predsjedniku Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo Kenanu Kuduzu uručio zaključak kojim se iz budžeta Općine Centar izdvaja 3.000 KM za podršku radu ovog sportskog društva.

Pomenuto sportsko društvo se obratilo sa zahtjevom na adresu Općine Centar za podršku u realizaciji programskih aktivnosti tokom 2020. godine.

 

-Donirana sredstva Općine Centar ćemo iskoristiti za organizaciju sportskih aktivnosti koje planiramo realizovati tokom ove godine. Dio sredstava ćemo iskoristiti za organizaciju međunarodnog turnira u govornom pikadu gdje učestvuje do deset ekipa iz pet država. Također planiramo organizovati tradicionalni šahovski turnir slijepih u povodu Svjetskog dana slijepih kojeg obilježavamo 15. oktobra. Planiramo i naše učešće na dva međunarodna turnira za slijepe u kuglanju i pikadu. Ovo nije prva pomoć Općine Centar nama slijepima, jer je prošle godine ova općina finansirala nabavku opreme za zvučni pikado, bez čega ne bi mogli niti trenirati niti organizovati navedeno takmičenje, objasnio je Kuduz. 

 

Sportsko društvo slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo broji između 80 i 100 članova koji zbog svog učešće u sportskim takmičenjima moraju plaćati članarinu,  dok je za djecu i oko 420 članova Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, koji se sportom bave rekreativno besplatno članstvo. Među članovima ovog sportskog društva također se nalaze i ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata.  

 

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom istakao koliko Općina Centar putem svojih nadležnih službi radi na poboljšanju kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba.

 

–Ova lokalna zajednica je finansirala postavljanje zvučnih daktilnih traka na glavnoj šetnici kako bi olakšali kretanje slijepih i slabovidnih osoba i imamo namjeru da ovaj projekat proširimo i na naše parkove. Uradili smo i postavljanje uređaja za zvučnu semaforsku signalizaciju na najveće raskrsnice u Centru kako bismo slijepima olakšali prelazak ulice, te također realizujemo projekat nabavke potrebnih pomagala za slijepe i slabovidne osobe poput bijelih štapova, laptopa, satova i telefona, što naravno namjeravamo nastaviti i ubuduće, kazao je Ajnadžić.