Općina Centar snažno podržava službe za zaštitu i spašavanje

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je predstavnike Gorske službe spašavanja i Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ sa kojima je razgovarao o realiziranim aktivnostima kao i planovima za naredni period.

Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica u proteklom periodu finansirala je nabavku opreme, uniformi i vozila za potrebe Gorske službe spašavanja i DVD „Bjelave“ čime je nastavljena dugogodišnja praksa Općine koja, iako nema nadležnosti, snažno podržava službe za zaštitu i spašavanje, te osigurava značajna sredstva za unapređenje njihovog rada. 

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Bjelave“ primjer je organizacije čiji pripadnici među prvima u rekordnom roku dolaze na mjesto nesreća i pomažu povrijeđenim i spašavaju njihove domove, nerijetko žrtvujući i vlastite živote.

 

Komandir DVD „Bjelave“ Sulejman Vranac je kazao da podrška koju Općina Centar pruža ima neizmjeran značaj za opstanak društva.

 

Predsjednik Udruženja Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo Dženadin Veladžić upoznao je načelnika Ajnadžića o aktivnostima koje obavljaju svakodnevno.

 

-S obzirom da je u toku zimska sezona aktivni smo svakodnevno na terenu. Sredinom ovog mjeseca povrijeđena je planinarka na lokalitetu Bukovika. Odmah po pozivu uputili smo dva tima na teren koja su za pola sata bili na lokalitetu. Povrijeđena planinarka je zbrinuta na terenu, a potom prebačena do Hitne medicinske pomoći. Nadam se da će dobra saradnja sa Općinom Centar biti nastavljena i u budućnosti, kazao je Veladžić.

 

Načelnik Ajnadžić je istakao da pripadnici Gorske službe spašavanja i Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ zaslužuju podršku i pomoć za hrabri posao koji obavljaju.

 

-Općina Centar će u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti finansijsku podršku za nabavku opreme. Ono što mi tražimo je da budete na raspolaganju građanima u vrijeme kada im je potrebno, kao što ste i do sada bili, poručio je Ajnadžić.