Za sanaciju i praćenje klizišta u ovoj godini Općina izdvojila 3,5 miliona maraka

Općina Centar Sarajevo od 2004. godine do danas izdvojila je oko 15 miliona maraka za sanaciju klizišta na svome području, te je po visini uloženih vlastitih sredstava, kao lokalna zajednica, na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini.

Pojava klizišta u Kantonu Sarajevo u posljednjoj deceniji sve je učestalija, a poučeni iskustvima iz drugih sredina, gdje je zbog neblagovremenog odgovora dolazilo do teških nesreća sa ljudskim žrtvama, Općina Centar je posvetila ogromnu pažnju rješavanju ovog problema.

 

U ovoj godini izdvojeno je 3.525.000 maraka za sanaciju i praćenje klizišta na području ove lokalne zajednice, što podrazumijeva sanaciju evidentiranih klizišta, izradu elaborata nesaniranih klizišta na području općine Centar i praćenje njihovog stanja, te preventivne mjere zaštite i spašavanja.

 

Imajući u vidu činjenicu da preventivno djelovanje u ovoj oblasti, odnosno da ulaganje velikih materijalnih sredstava u sanaciju klizišta može spriječiti ogromne, nenadoknadive posljedice po život ljudi u stambenim naseljima i razorne materijalne štete, Općina Centar je kontinuirano i intenzivno radila na realizaciji projekata sanacije klizišta na području općine koji su omogućili da se stabilizira tlo i omogući siguran život građana u njihovim kućama i stanovima.

 

Sve ovo govori da je Općina Centar najozbiljnije pristupila rješavanju jednog od gorućih problema današnjice, a dokaz da se u toj namjeri uveliko i uspjelo je da u Centru nije zabilježena nijedna veća nesreća koju je uzrokovalo klizanje tla.

 

Međutim, Općina Centar nije prepoznatljiva samo po sanaciji klizišta na svome području. Naime, ova lokalna zajednica predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem godinama izdvaja sredstva za manje razvijene općine, a dobrim dijelom ona se koriste za sanaciju klizišta.

 

Zbog svega navedenog, Općina Centar Sarajevo spada u sami vrh lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini kojima je prioritet podići stepen sigurnosti građana u ovoj oblasti na najviši mogući nivo.

 

Na području Centra od 2000. godine sanirano je 66 klizišta, među kojima su veliki projekti kao što su Dalmatinska, Soukbunar, Trebevićka, Urijan Dedina, Mrakuša, Pećina, Kaptol, Pruščakova, Veliki park, Alipašina, Višnjik, Antuna Hangija, Podgaj-Tekija, Stolačka i drugi.