USKORO STANOVI ZA SMJEŠTAJ 23 RUŠEVINCA

Završni radovi treće faze izgradnje zgrade za smještaj ruševinaca na Šipu

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u petak, 3. januara 2020. godine zajedno sa saradnicima obišao gradilište na Šipu gdje su u toku završni radovi treće faze izgradnje zgrade u kojoj će biti smješteni stanari iz ruševnih objekata sa područja općine Centar.

Za realizaciju treće faze, na osnovu ugovora kojeg su potpisali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i generalni direktor angažovane građevinske firme „ITC Zenica“ Suvad Isaković, Općina Centar je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila 768.750 KM.

 

U posljednjoj fazi realizacije ovog projekta planirani su unutrašnji završni radovi poput montaže sanitarija, elektro opreme, moleraj..., te postavljanje termoizolacione fasade, kao i vanjsko uređenje oko objekta. Okončanje ovih radova kao i završetak izgradnje objekta za „ruševince“ je planiran najkasnije do proljeća ove godine.

 

Općina Centar je za realizaciju svih faza ovog projekta, u kojem će biti 23 stambene jedinice za smještaj onih koji imaju status „ruševinaca“, iz svog budžeta izdvojila 1.690.000 KM.

 

U prvoj fazi projekta, za šta je Općina izdvojila 505.300 KM, završen je najveći dio grubih građevinskih radova na objektu, sa krovnom armirano-betonskom pločom na koju je postavljena hidroizolacija. Zatim je urađen razvod kišne kanalizacije kao i radovi koji su neophodni kako bi se objekat zaštitio od vanjskih uticaja, posebno tokom zimskih mjeseci van građevinske sezone.

 

U drugoj fazi projekta, za čiju realizaciju su obezbijeđena sredstva rebalansom budžeta Općine Centar u iznosu od 413.000 KM, urađeno je zidanje unutrašnjih zidova i njihovo mašinsko malterisanje, postavljen je estrih, ugrađena je vanjska PVC stolarija. Također su završeni grubi razvodi unutrašnjih instalacija, te je ugrađeno požarno stepenište.

 

Načelnik Ajnadžić je potpisao i ugovor sa predstavnikom firme „Konkrit“ d.o.o. Sarajevo, koja je zadužena za nadzor pomenutih radova.

 

Ovo je drugi objekat čiju izgradnju finansira Općina Centar koja je prethodno realizovala izgradnju zgrade u Ulici Sepetarevac za smještaj 15 „ruševinaca“, a za šta je iz svog budžeta izdvojila 1.200.000 KM.