Ajnadžić podijelio paketiće mališanima romskog naselja na Gorici

Povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika u petak, 20. decembra 2019. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima i predstavnicima Udruženja „Kali Sara - Romski informativni centar“ posjetio prostorije Mjesne zajednice „Crni vrh - Gorica“ gdje je upriličena dodjela paketića za romsku djecu sa područja Centra koja redovno pohađaju osnovnoškolsko obrazovanje.

Među stanovnicima i mališanima naselja na Gorici, koji su dočekali predstavnike sarajevske Općine Centar, bio je i Dervo Sejdić, predsjednik Udruženja „Kali Sara – Romski informativni centar”.

 

Načelnik Ajnadžić je uputio prisutnima iskrene čestitke sa željom za dobrim zdravljem i srećom, a mališane romskog naselja obradovao novogodišnjim paketićima.

 

-Općina Centar godinama, u okviru svojih mogućnosti, pomaže romsku zajednicu na području Centra. Realizacijom mnogobrojnih aktivnosti nastojimo poboljšati položaj romske nacionalne manjine. Želimo i dalje, zajedničkim nastojanjima, postizati nove uspjehe u uključivanju Roma u sve segmente društvenog života, ali i omogućiti potpunu ravnopravnost Roma, pružanje jednakih mogućnosti po pitanju obrazovanja, zapošljavanja kao i u ostvarenju kulturnih i manjinskih prava. Uključiti marginalizovane grupe u život lokalne zajednice znači aktivirati ih na više radnih polja u skladu sa njihovim sposobnostima, ali i podijeliti sa njima praznične radosti, istakao je Ajnadžić.

 

Za potpuni doživljaj i zabavu pobrinuli su se predstavnici Centra kulture i mladih Općine Centar koji su za mališane pripremili predstavu i Djeda Mraza.

 

Predstavnici Udruženja „Kali Sara - Romski informativni centar“ su se zahvalili načelniku Ajnadžiću i dodali da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je iskazala podršku romskoj populaciji.

 

Današnjoj dodjeli paketića u ime Općine Centar prisustvovali su i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, njen zamjenik Mustafa Mulić, savjetnici načelnika i predstavnici općinskih službi.