Predstavnici Općine Centar i FK Sarajevo razgovarali o stadionu „Koševo“

U modernizaciju se moraju uključiti svi nivoi vlasti

Na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića održan je sastanak sa predstavnicima uprave Fudbalskog kluba „Sarajevo“, koje je predvodila direktorica Sabrina Buljubašić.

Na sastanku su, osim predstavnika nadležnih općinskih službi prisustvovali i predstavnici Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ sa Sabinom Špagom na čelu.

 

Da napomenemo, navedena ustanova u ime Općine Centar, kao vlasnika i osnivača, upravlja stadionom „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.

 

Tema sastanka bila je modernizacija stadiona gdje je načelnik Ajnadžić istakao da i uprava kluba sa Koševa, kojem je ovaj stadion matična baza, mora biti aktivno uključena u obnovu sportskog kompleksa s ciljem ispunjavanja uslova treće kategorije za odigravanje međunarodnih utakmica.

 

–Interes ove Općine jeste razvoj sporta, a posebno mi je bitan stav navijača koji, prije svega, iz ljubavi podržavaju klub. Svi smo svjesni da možemo sa postojećem infrastrukturom dostići samo treću kategoriju. Do sada smo uradili mnogo, a predstoji nam još veliki dio do našeg cilja. Stadion Koševo treba biti nacionalni ponos i on nije samo obaveza Općine Centar, već se tu moraju uključiti i drugi nivoi vlasti kao i Nogometni savez BiH. Za preostale radove će nam biti potrebno oko dva miliona maraka. U budžetu Općine Centar za 2020. godinu za ovu namjenu smo planirali 500.000 KM, a rebalansom u aprilu naredne godine ćemo izdvojiti još dodatnih 500.000 KM, objasnio je Ajnadžić koji je naveo da će u januaru naredne godine biti raspisan javni poziv za odabir firme za postavljanje novog travnjaka sa sistemom zagrijavanja.

 

Za ispunjenje uslova za treću kategoriju potrebno je, pored navedenog, urediti zonu za novinare sa press sobom, te postaviti brojčanike na ulazima za šta je raspisan javni poziv.

 

Predstavnici Fudbalskog kluba „Sarajevo“ su izrazili spremnost za ulaganje određenih finansijskih sredstava u modernizaciju stadiona na Koševu, za šta će im biti umanjen iznos mjesečne rente ovog stadiona. Na sastanku je također navedeno da će krajem januara naredne godine biti objavljen međunarodni javni poziv za odabir privatnog investitora za realizaciju projekta izgradnje novog stadiona i prateće infrastrukture na Koševu.