Počinje izrada katastra zelenih površina na području općine Centar

Danas je u Općini Centar upriličeno potpisivanje ugovora za izradu katastra zelenih površina za potrebe Općine Centar koja ovaj projekat finansira u iznosu od gotovo 10.000 KM.

U ime Općine ugovor je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić dok je u ime Šumarskog fakulteta u Sarajevu, koji je odabran nakon prevedene potrebne zakonske procedure, ugovor potpisao dekan Mirza Dautbašić.

 

Ovom prilikom se Dautbašić zahvalio načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar na dosadašnjoj sveukupnoj jako dobroj saradnji sa ovom visokoškolskim ustanovom.

 

–Imamo pozitivna iskustva u vezi saradnje sa Općinom Centar. Ovaj katastar zelenih površina u Centru će biti prvi ove vrste u Bosni i Hercegovini, a možda i u regiji. Mi možemo započeti konkretne radove sa početkom proljeća kada se poboljšaju vremenske prilike, a do tada ćemo završiti sve pripremne radnje koje prethode ovom poslu, objasnio je Dautbašić nakon potpisivanja ugovora.

 

Ovaj projekat načelnik Ajnadžić je pokrenuo s obzirom da zelene površine  predstavljaju značajnu komponentu kvalitetnog života i stoga je jedan od prioriteta ove lokalne zajednice održivo upravljanje i njihovo unapređenje u skladu sa standardima, praksama i vrijednostima. Ovom prilikom je također razgovarano o uređenju arboretuma na Slatini, kojim upravlja Šumarski fakultet gdje će Općina Centar finansijski podržati uređenje šetnica, staza i postavljanje parkovskog mobilijara, kako bi što više sugrađana i posjetilaca uživalo u ovoj zelenoj oazi. 

 

Prema odredbama potpisanog ugovora Šumarski fakultet ima rok od 12 mjeseci za završetak prihvaćene obaveze izrade katastra zelenih površina na području općine Centar.