Radovi se odvijaju i brže od planirane dinamike

Demontirana kabina starog lifta na Ciglanama

U okviru obnove druge linije kosog lifta na Ciglanama danas su radnici firme „Euro Prost“ iz Gračanice demontirali stare kabine kosog lifta, koje će zbog svoje dotrajalosti biti odvezene na gradsku deponiju.

S ovim je ispoštovana dinamika radova na realizaciji projekta zahvaljujući i povoljnim vremenskih uslovima.   

 

–Nakon što smo uklonili i odvezli kabinu naši radnici su krenuli sa radovima na demontaži postojeće stare šinske trase. Paralelno sa ovim radovima u našim radionicama obavljamo pripremne radove za montažu novih šina i kabine kosog lifta, što podrazumijeva mjerenje i krojenje nove trase šina, pripremu elektroopreme i same kabine za prevoz putnika. Također ćemo tokom ovih radova urediti i očistiti trasu prije samih završnih radova na montaži. Za ovaj projekat smo angažovali maksimalan broj radnika kako bismo ga okončali i prije predviđenog roka od tri mjeseca, što će naravno najviše zavisiti od vremenskih prilika i ukoliko ne bude ekstremnih padavina i hladnoća planiramo završiti poslove i prije zadanog roka, objasnio je Fikret Begović, iz firme „Euro Prost“ d.o.o. Gračanica.

 

Za realizaciju druge faze obnove kosog lifta na Ciglanama načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa Refijom Begović, direktoricom firme „Euro Prost“, 6. decembra 2019. godine, potpisao ugovor za početak demontaže druge linije kosog lifta i početak postavljanja nove kabine. Vrijednost ovog ugovora iznosi oko 600.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar.

 

Prva faza ovog projekta, odnosno stavljanje u funkciju prve kabine kosog lifta, je okončana krajem 2018. godine, za šta je izdvojeno više od 800 hiljada KM, od čega je Općina Centar obezbijedila 525 hiljada KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300 hiljada KM.