Općina Centar dodijelila još 12 plastenika

U četvrtak, 12. decembra 2019. godine u prostorijama Rekreativno-zabavnog centra i zoo vrta „Pionirska dolina“ općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovore sa 12 poljoprivrednika sa područja središnje sarajevske općine o dodjeli plastenika površine 50 metara kvadratnih sa dodatnom opremom.

Općina Centar od 2016. godine provodi projekat „Podrška poljoprivrednim proizvođačima, boračkoj i izbjegličkoj populaciji za nabavku plastenika“ zahvaljući kojem je dodijeljeno ukupno 120 plastenika za što je iz budžeta utrošeno više od 160.000 konvertibilnih maraka.

 

Ove donacije se dodjeljuju po utvrđenoj proceduri. Javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika raspisan  je 21. oktobra 2019. godine. Stručna komisija u sastavu: prof. dr. Velija Katica, dipl. ing. poljoprivrede Lejla Sitarević i mr. biologije Anida Kulovac su razmotrili prispjele zahtjeve, izvršili uviđaj na terenu s ciljem utvrđivanja pogodnosti zemljišta za zasnivanje plasteničke proizvodnje, izvršili bodovanje i sačinili prijedlog liste kandidata koji ispunjavaju uslove za dodjelu plastenika, na osnovu Pravilnika, a konačnu odluku je donio općinski načelnik.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta ovako dobrim povodom i dobitnicima plastenika zaželio uspješno bavljenje poljoprivredom proizvodnjom.

 

-U ovoj godini smo već ranije dodijelili 23 plastenika, ali s obzirom da je broj zainteresiranih bio veći rebalansom budžeta smo obezbijedili dodatna sredstva za još 12 plastenika. Od 2016. godine do danas plastenici su postavljeni na 6.000 metara kvadratnih. Ovo je jedan od projekata koji se pokazao veoma uspješnim i na koji smo veoma ponosni. Smatramo da je ovo direktna pomoć samoodrživosti domaćinstava i pokazuje da se građani sve više okreću poljoprivredi što im može obezbijediti dodatni priliv u kućni budžet i podizati životni standard, a i da višak proizvoda plasiraju na tržište, što je sve u interesu naše lokalne zajednice. Stoga ćemo ovaj projekt nastaviti u budućnosti sa više novca i više plastenika. Naša je želja da se svaki kvadratni metar plodne zemlje na području naše općine obrađuje i daje prinos, naglasio je Ajnadžić.

 

Prisutnima se obratio i prof. dr. Velija Katica i kazao da plastenici zasluženo idu u ruke onih koji će ih na najbolji način koristiti. Također je dodao da je organska proizvodnja zdrave hrane trend u svijetu i kod nas, a kako se Bosna i Hercegovina približava Evropskoj uniji pružaju se i mogućnosti za korištenje evropskih fondova za razvoj poljoprivrede. Katica je podsjetio da je oko 50% teritorije općine Centar ruralno područje koje ima perspektivu za razvoj voćarstva i druge poljoprivredne proizvodnje i stočarstva.

 

Jedan od dobitnika plastenika je Fuad Kaliman koji se zahvalio Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na ovoj, kako je naveo, izuzetno vrijednoj donaciji.

 

-Mojoj porodici će plastenik biti od velike koristi, prije svega za vlastitu proizvodnju, a možda i za prodaju viška proizvoda, istakao je Kaliman.

 

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić, pomoćnik načelnika za finansije, privredu i lokalni ekonomski razvoj Fahrudin Kurtović i saradnica iz pomenute službe Imra Mulahuseinović-Ramljak koja je obavijestila dobitnike da će firma „Bios“ koja je odabrana kao najpovoljniji izvođač izvršiti postavljanje plastenika na proljeće naredne godine.