Partizanska heroina Jelena Vitas dobila svoj park

Simboličnim otkrivanjem ploče sa imenom partizanske heroine Jelene Vitas u parku preko puta Bosanskog kulturnog centra na uglu ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša ozvaničeno je imenovanje ovog parka po imenu hrabre učesnice u Narodnooslobodilačkom pokretu tokom Drugog svjetskog rata.

Jelena je tragično stradala u logoru Jasenovac od ustaškog terora krajem 1944. godine.

 

U februaru ove godine pokrenuta je ova inicijativa koju je u aprilu Savjet Mjesne zajednice „Trg oslobođenja-Centar“ potvrdio zajedno sa građanima. Nakon toga je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, putem Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, proslijedio inicijativu Općinskom vijeću na usvajanje, da bi u septembru ove godine Skupština Kantona Sarajevo potvrdila imenovanje parka.

 

U ime Općine Centar i općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića ploču je otkrio njegov savjetnik Mustafa Resić zajedno sa Verom Brigić, predsjednicom Komisije Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, te Damirom Arnautom, poslanikom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je i pokretač ove inicijative.

 

– Danas se navršava 100 godina od rođenja Jelene Vitas kada otkrivamo i ovu ploču sa njenim imenom. Ovaj park je ciljano odabran, jer je Jelena nakon hapšenja bila zatočena i mučena u zgradi Ustaške nadzorne službe (UNS) u današnjoj Ulici Ćemaluša 2, tačno preko puta ovog parka, odakle je odvedena u logor Jasenovac i više se nikada nije vratila u svoje Sarajevo. Jelena je prije rata 92-95 imala svoju ulicu i vrtić u gradu i drago mi je što je njeno ime vraćeno u Sarajevo na čemu sam zahvalan svima koji su podržali ovu ideju, izjavio je Arnaut.

 

Sarajevo ovim činom šalje poruku ostatku Bosne i Hercegovine i regionu, te Evropi da je centar antifašističkih aktivnosti na ovim prostorima  i da ovaj grad baštini antifašističke vrijednosti koje će njegovati dok postoji.

 

–Ovo je jedna od priča o duhu Sarajeva, o duhu multikulture, antifašističkog trajnog otpora, našoj potrebi da se sjećamo imena onih koji su izgubili život za slobodu grada. Ovo je potvrda da Sarajevo nastavlja svoj put antifašizma koji je zacrtan stoljećima, a naglašen tokom potekla dva rata, kazao je Resić.

 

Današnjem otkrivanju ploče su također prisustvovali i sugrađani koji su poznavali članove porodice Vitas, tačnije sestru Nataliju Vitas.

 

–Ja dolazim iz porodice sa sličnom sudbinom kao porodica Vitas. Natalija je bila i moja profesorica davne 1965. godine i znala je to. Mislim da nas je ta činjenica i povezala. Poslije ovog rata je učinjena nepravda prema Jeleni Vitas, ali i drugim zaslužnim sugrađanima i stoga smo neizmjerno zahvalni i sretni što danas ispravljamo mali dio te historijske nepravde. Šteta da Natalija, koja je umrla u staračkom domu, nije dočekala ovaj dan. Ona je dolazila iz porodice boraca koja se nije nikada žalila niti pričala o hrabroj i tragičnoj sudbini svoje sestre, izjavila je Milka  Sokolović, učiteljica u penziji, dok je Nisveta Resulović dodala da je šteta što mi kao narod gazimo po svojoj historiji posebno pozitivnoj, jer ona se ne smije mijenjati niti prepravljati, posebno antifašistička historija.

 

Danas su ovom činu također prisustvovali i Nihad Uk, vijećnik Općinskog vijeća Centar, te predstavnici Savjeta Mjesne zajednice „Trg oslobođenja-Centar“ koje je predvodio predsjednik Dževad Jusić, kao i general Armije RBiH u penziji Vahid Karavelić koji također obavlja funkciju predsjednika Udruženja generala BiH.