Minute život znače

Općina Centar uručila dva motocikla Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

U srijedu, 27. novembra 2019. godine u prostorijama Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo potpisan je ugovor o davanju na korištenje dva motocikla.

Ugovor je potpisao načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić sa direktorom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Ademom Zalihićem.

 

Naime, riječ je o dva motocikla marke Honda, tip NC 750X DCT, sa pratećom opremom (koferi sa nosačima) koje je nabavila Općina Centar za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

 

Na ovaj način je nastavljena dugogodišnja praksa Općine Centar koja, iako nema nadležnosti, snažno podržava zdravstvene ustanove i službe za zaštitu i spašavanje, te osigurava značajna sredstva za unapređenje njihovog rada. 

 

Načelnik Ajnadžić je nakon potpisivanja ugovora predao ključeve motocikala direktoru Zalihiću, te podsjetio da je Općina Centar kao odgovorna društvena zajednica i ranije provodila ovakve aktivnosti i da će takvu praksu, u skladu sa mogućnostima, nastaviti i u budućnosti.

 

-Ovo je prije svega benefit za građane općine Centar, ali svakako i šire. Raduje me da je zahvaljujući donaciji Općine Centar Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo postao prvi u državi Bosni i Hercegovini koji ima uspostavljenu jedinicu hitne pomoći na motociklima. Ova dva motocikla treba da budu u funkciji zaštite i spašavanja ljudskih života, poručio je Ajnadžić, te dodao da će u budućnosti Općina osigurati sredstva za nabavku još dva motocikla.

 

Direktor Zalihić je naglasio da je u hitnim slučajevima vrijeme najveći neprijatelj i pacijenta i ljekara.

 

-Kako bi dobili trku s vremenom i do najugroženijih pacijenata stigli u najkraćem roku, došli smo na ideju da krenemo sa formiranjem jedinice hitne pomoći na motociklima. Na više adresa smo predstavili ideju, a Općina Centar je prva koja je imala sluha i donirala nam dva motocikla sa svom neophodnom opremom na čemu smo neizmjerno zahvalni. Ovom donacijom omogućeno je formiranje historijske jedinice hitne službe na motoru u našoj zemlji, a po uzoru na europske gradove. Kada su u pitanju vitalno ugroženi pacijenti, naš najveći neprijatelj je vrijeme. Nerijetko se dešava da pacijenti strašno krvare, da im stane srce..., a prije nego što na lice mjesta stigne vozilo hitne pomoći, mi šaljemo ekipu na motociklima da pacijentu ukaže prvu neophodnu pomoć. Motocikli su opremljeni svom neophodnom modernom opremom za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata i to setom za pružanje prve pomoći kod trauma pacijenata, bocama kisika, reanimacionim setom, defibrilatorima, zapravo svim onim što je potrebno urgentno kada se desi neka strašna nesreća, povreda ili teško oboljenje. Zadatak jedinice hitne pomoći na motociklu je stabilizirati pacijenta do dolaska vozila hitne pomoći. Minute nekada život znače, a ovi motocikli će omogućiti da do pacijenata dolazimo mnogo brže, pojasnio je Zalihić.