Održan 17. Memorijalni turnir „Braća Bašović“

U znak sjećanja na legendarne bh. boksere Behudina i Bidu Bašovića u nedjelju, 24. novembra 2019. godine u Domu mladih – Skenderija održan je 17. Memorijalni turnir „Braća Bašović“.

Ovaj odlični turnir u borilačkim sportovima tradicionalno se održava u spomen na legendarne bosanskohercegovačke sportiste Behudina i Bidu Bašovića, koji su zapažene rezultate ostvarivali na najvećim evropskim i svjetskim takmičenjima.

 

Općina Centar Sarajevo podržala je ovu sportsku manifestaciju i time još jednom potvrdila svoje opredjeljenje kada je u pitanju razvoj sporta.

 

Ljubitelji sporta mogli su uživati u šest odličnih borbi naših najboljih kickboksera, ali i boraca iz Makedonije, Hrvatske i Irana.

 

U glavnoj borbi večeri u disciplini K-1, u kategoriji do 75 kilograma, Haris Biber u prvoj rundi je klasičnim nokautom pobijedio makedonskog borca Dejana Ristevskog, dok je Edin Sinanović tehničkim nokautom savladao također borca iz Makedonije Roberta Kostovskog.

 

Na turniru je nastupio i Karoo Mahmoud Giyahi, migrant iz Irana koji želi nastupati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a pobijedio je Brunu Ninčevića iz Hrvatske.

 

Podsjetimo, Behudin Bašović je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u full kontaktu – Trogir 1988. godine. Prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač Kick boks saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije. Godine 1992. je posthumno proglašen sportistom grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u full kontaktu, a iste godine je proglašen i najboljim sportistom BiH. Također, bio je i prvak Jugoslavije u full kontaktu.