Mališani iz vrtića Leptirić i Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju obilježili Dan državnosti BiH

U povodu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u petak u Općini Centar organizovao prijem za mališane iz vrtića Leptirić i Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

Prijemu su osim predstavnika Općine prisustvovali i predstavnici Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“, koji upravljaju pomenutim Centrom, savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Osmo Babić i Bećir Sirovina, kao i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

 

Ovom prilikom je Ajnadžić čestitao djeci i njihovim pratiteljima rođendan naše države.

 

–Povodom ovog velikog dana za Bosnu i Hercegovinu želio sam ugostiti naše male sugrađane i počastiti ih kao što se radi za rođendan. Općina Centar godinama vodi brigu o najmlađim svojim stanovnicima i iz svog budžeta izdvaja znatna finansijska sredstva za realizaciju projekata namijenjenih najmlađima. Osim što smo obezbijedili i renovirali, te opremili prostor gdje je smješten Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju, u budžetu za narednu godinu također smo planirali sredstva za ovaj Centar gdje smo i povećali iznose u pojedinim segmentima. Općina Centar će djeci sa poteškoćama u razvoju nastaviti biti podrška do konačnog sisitemskog rješenja na nivou naše države. Također planiramo u rebalansu budžeta u aprilu naredne godine izdvojiti sredstva za pokretanje vlastitog biznisa iz socijalnog segmenta, čime bismo, vjerujem, olakšali roditeljima koji vode brigu o ovoj djeci, objasnio je Ajnadžić tokom današnjeg druženja.  

 

Predstavnici Udruženja „Colibri“ su ovom prilikom upoznali načelnika Ajnadžića sa situacijom u kojoj se nalaze i zahvalili na sveukupnoj dosadašnjoj podršci. Najveći problem Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju jeste smanjeni smještajni kapacitet.

 

S obzirom da u Bosni i Hercegovini ne postoji sistematska podrška porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, te da je pomoć povremena i ograničena vremenski, Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica prošle godine krenula je u implementaciju projekta Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju. Centar je sa radom počeo 24. januara 2018. godine.

 

Ajnadžić je ovom prilikom podijelio slatke pakete svim mališanima koji su u svoje ime načelniku uručili mali poklon - likovni rad na temu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.