21 osoba započinje vlastite biznise

Projekat Općine Centar koji mlade ostavlja u Bosni i Hercegovini

U velikoj sali Općine Centar danas je upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za samozapošljavanje mladih iz Centra.

Ovom prilikom je potpisan 21 ugovor čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 190.000 KM, a sredstva je Općina Centar obezbijedila u svom ovogodišnjem budžetu. U ime Općine Centar ugovore je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić koji je ovom prilikom čestitao odabranim aplikantima na dobrim poslovnim idejama i poželio im uspjeh.

 

- Općina Centar će nastaviti i dalje podržavati ovaj projekat kojim podstičemo zapošljavanje i želim reći da mi je posebno draga činjenica da je jako mali procenat onih koji ne uspiju sa svojom poslovnom idejom. Oni koji uspiju sa svojim biznisom imat će mogućnost da zaposle dodatnu radnu snagu za koje Općina Centar ima obezbijeđena sredstva za finansiranje troškova obaveznih doprinosa za penzioni, zdravstveni i socijalni fond. Zadovoljan sam da smo zajedno sa plaćenim doprinosima za pokretanje vlastitog biznisa potrošili oko 900.000 KM i zaposlili oko 100 mladih ljudi iz Centra. Osim vas također imamo projekat finansijske podrške samozapošljavanju članova boračke populacije u koje spadaju djeca šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, te pripadnika MUP-a RBiH. Želim vas obavijestiti da smo u saradnji sa kompanijom „Networks INT“ d.o.o. obezbijedili šest prostorija za rad onih koji za sada nemaju riješeno to pitanje, te planiramo u budućnosti za najuspješnije biznise obezbijediti općinske poslovne prostore koje ćemo davati pod zakup za simboličnu cijenu od 1 KM po kvadratu, kazao je Ajnadžić.

 

Prema odredbama potpisanog ugovora Služba za finansije, privredu i lokalno ekonomski razvoj Općine Centar će odmah uplatiti polovinu odobrenih sredstava na račune odabranih aplikanata, dok će druga polovina sredstava biti uplaćena nakon registracije firme.

 

U ime Općinskog vijeća Centar prisutnima se obratila predsjedavajuća Karolina Karačić koja je poželjela sreću u razvoju biznisa mladim ljudima.

 

– Općinsko vijeće Centar i načelnik Ajnadžić su opredijeljeni da populaciji mladih iz naše općine pruže maksimalnu podršku i ovo što je dosad urađeno na najbolji način i to pokazuje. Preko stotinu projekata koji su podržani općinskim sredstvima govore o našem opredjeljenju da našim mladim pruže bolju budućnost, izjavila je Karačić.

 

Muhamed Baručija je jedan od dobitnika sredstava. Kako je kazao, zahvaljujući ovom projektu Općine Centar ostaje u Bosni i Hercegovini.

 

-Moj biznis plan je zasnovan na pejzažnoj arhitekturi. Prije ovoga sam radio na crno i biroima. Prije nego što sam aplicirao pitao sam se da li otići iz BiH ili ostati. Projekat Općine mi je uveliko pomogao u donošenju odluke, naglasio je Muhamed.

 

Predsjednik Komisije za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Općine Centar Amer Kapo se zahvalio načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću na dosadašnjoj svesrdnoj finansijskoj podršci ovom projektu.

 

O svojim pozitivnim iskustvima kao mladi poduzetnik koji je prije tri godine dobio finansijsku podršku Općine Centar za pokretanje svog vlastitog biznisa govorio je Igor Ostović, restaurator i proizvođač namještaja.

 

Tokom 2015. godine za finansijsku podršku pokretanja vlastitog biznisa mladih Općina Centar je obezbijedila 50.000 KM, a naredne godine je izdvojeno duplo više finansijskih sredstava. Tokom 2017. godine obezbijeđeno je 200.000 KM kao i 2018. godine. U ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu izdvojeno je 190.000 KM. Od prošle godine također je pokrenut projekat samozapošljavanja mladih članova porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca za šta je u općinskom budžetu izdvojeno 50.000 KM koje su uložene u pet  projekata mladih.

 

Današnjem potpisivanju ugovora su također prisustvovali Mustafa Mulić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar, vijećnik Dževad Topić, sekretar Općine Jasna Beba i savjetnik općinskog načelnika Bećir Sirovina kao i pomoćnik načelnika za finansije, privredu i lokalno ekonomski razvoj Fahrudin Kurtović zajedno sa svojim saradnicima.