Općina Centar posvećuje veliku pažnju očuvanju okoline

Realizovan prvi dio akcije sadnje drveća na Soukbunaru

Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar je u saradnji sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem „Park“ danas organizovala veliku akciju sadnje stabala na prostoru nekadašnjeg rezervoara na Soukbunaru gdje se trenutno nalazi ciciban igralište i park na kojem je planirana izgradnja multifunkcionalnog sportskog igrališta.

Ova akcija, u kojoj su učešće uzeli pripadnici Općinskog štaba civilne zaštite i mjesnih odbora, realizuje se na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića koji je istakao važnost ove i drugih akcija koje imaju za cilj unapređenje stanja naše životne sredine i poboljšanja standarda života naših sugrađana.

 

– Svjedoci smo kako u današnjem vremenu moderni čovjek olako shvata prirodu i prirodna bogatstva koje nismo naslijedili od naših predaka već smo posudili od naših potomaka. Stoga nam je svima projekat sadnje novog drveća, novog života, iznimno značajan, jer ostavljajmo nešto u čemu će moći uživati generacije koje dolaze iza nas. Pozivam i vijećnike Općinskog vijeća Centar da se odazovu nastavku ove akcije i da svojim primjerom pokažu kako se brine o prirodi i čuva čovjekova okolina, istakao je Ajnadžić.

 

Služba civilne zaštite i mjesne zajednice Općina Centar je danas angažovala 35 pripadnika mjesnih štabova civilne zaštite: „Donji Velešići“, „Hrastovi-Mrkovići“, „Nahorevo“, „Park-Višnjik“, „Skenderija-Podtekija“, „Trg oslobođenja-Centar“, te naravno sa Soukbunara, koji su zajedno sa pripadnicima preostalih mjesnih štabova civilne zaštite Centra u protekli ponedjeljak iskopali i pripremili zemlju za sadnju novih sadnica na Soukbunaru.

 

-U partnerskom odnosu našeg preduzeća i Općine Centar odnosno civilne zaštite danas smo posadili 25 sadnica breza i deset sadnica voćki od čega pet jabuka i pet trešnji. Ovo je samo početak jedne dobre priče koja će imati svoj nastavak sve s ciljem da ovaj kompleks na Soukbunaru dobije svoj finalni izgled prelijepe zelene oaze. Sadnice breze su odabrane, jer one osim svoje velike izdržljivosti na naše klimatske uslove također u hortikulturnom smislu predstavljaju dobru kombinaciju sa borovima,  objasnio je Nenad Radović, voditelj projekta u ime KJKP „Park“.

 

Akcija sadnje drveća će biti nastavljena i u narednom periodu.