Na Nišićkoj visoravni obilježena 25. godišnjica pogibije komandanta Esada Bajramovića

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“, u nedjelju, 10. novembra 2019. godine kod spomen-obilježja na Nišičkoj visoravni okupljanjem saboraca i članova porodice, te predstavnika Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općine Centar obilježena je 25. godišnjica od pogibije Esada Ese Bajramovića, načelnika štaba 105. motorizovane brigade.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, učenjem Fatihe i minutom šutnje prisutni su odali počast Esadu Bajramoviću, borcu Armije RBiH koji je spašavajući ranjenog saborca poginuo 7. novembra 1994. godine na Nišićkoj visoravni prilikom oslobađanja više okupiranih sela i zaseoka. U ime Općine Centar cvijeće je položio savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić.

 

Predsjednik Sekcije 105. motorizovane brigade Mustafa Rustemagić zahvalio se u ime boračkih udruženja i saboraca na današnjem dolasku u znak sjećanja na lik i djelo komandanta Esada i odavanju počasti ovom velikom heroju naše zemlje.

 

-Naš ratni komandant je bio čovjek koji je plijenio svojom dobrotom, požrtvovanošću i bio je osoba za kojom su ljudi išli u časnu borbu za svoju Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga svake godine na ovom mjestu odajemo dužnu počast ovom velikom čovjeku, dodao je Rustemagić.

 

Savjetnik Resić je kazao da je Eso Bajramović bio čovjek kojeg su odlikovale najveće ljudske vrline.

-Danas smo se okupili ovdje, na mjestu pogibije legendarnog komandanata, Esada Ese Bajramovića, načelnika štaba 105. motorizovane brigade Armije RBiH, da odamo počast za sve ono što je uradio tokom odbrane naše domovine. Eso Bajramović spada u velike patriote koji su časno izgubili život u odbrani Bosne i Hercegovine, a mi to nikada ne smijemo zaboraviti. Svojom stručnošću i hrabrošću spasio je mnoge živote, a to je pokazao i prilikom oslobađanja Nišića, istakao je Resić.