Za učenike Osnovne škole „Hasan Kikić“ odigrana predstava „Lakonoga u začaranoj šumi“

U prostorijama Osnovne škole „Hasan Kikić“ jučer je za učenike ove škole odigrana predstava ''Lakonoga u začaranoj šumi''.

Radi se o muzičkoj basni o radoznaloj i naivnoj Stonogi koja se jednog dana izgubi u čarobnoj šumi i na tom putu nauči šta znači i koliko je bitno pravo prijateljstvo.

 

Režiju i adaptaciju, prema tekstu ”Stonoga i prijatelji” Fahrudina Kučuka, koji je prisustvovao izvedbi ove predstave u školi, potpisuje Riad Ljutović.
Glumci u ovoj muzičkoj basni su: Andrea Aković u ulozi Lakonoge, Armin Omerović je Lisac Dugonja i mladi Filip Radovanović, pauk Pepe. Iako je predstava primarno namijenjena za predškolski i školski uzrast, glumci ističu da će ovo biti poučna predstava, ne samo za djecu, nego i za odrasle, jer će roditelji zajedno s djecom učiti o određenim stvarima.

 

Predstava nosi poruku o značaju prijateljstva, te da su to vrijednosti koje djeca trebaju učiti od malih nogu. U pitanju je poučna priča kroz koju se na zabavan način provlače upozorenja koja su bitna za djecu.

 

Također je jučer u prostorijama ove škole u poslijepodnevnim satima odigrana predstava „Bosanski lonac“ za građane Mjesne zajednice „Crni vrh-Gorica“.  ''Bosanski lonac'' je komedija koja na duhovit i zabavan način govori o sukobu novog i starog, starosjediocima i pridošlicama, odnosu grada i sela, političkim igrama…

 

U predstavi igraju Amina Begović, Bakir Kumrić, Senka Oruč, Mirsad Imamović, Jasminka Božuta Požek, Aldin Tucić i Edin Drljević. Obnovu predstave uradio je Riad Ljutović, adaptaciju teksta Edin Drljević, dok su muzičke numere preuzete od muzičkog sastava Dubioza kolektiv.

 

Navedene predstave su nastavak projekta MZ 365+''Kulturni karavan'' kojeg realizuje JU „Centar kulture i mladih“ pod pokroviteljstvom Općine Centar.