Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, njegovi saradnici i direktor Osnovne škole „Hasan Kikić“ Almir Pleh su u ponedjeljak, 21. oktobra 2019. godine u prostorijama pomenute škole uručili prigodne novčane donacije u iznosu od po 100 KM za 84 učenika Roma koji redovno pohađaju nastavu u školama sa područja Centra.

Naime, riječ je o višegodišnjem projektu kojeg Općina Centar realizuje s ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva su namijenjena kao pomoć za nabavku knjiga i školskog pribora koji su potrebni za redovno pohađanje nastave i uspješno savladavanje školskog gradiva. Općina Centar je iz budžeta za 2019. godinu obezbijedila 8.400 KM za ovu namjenu.

 

U školskoj 2019/2020. godini u deset osnovnih škola na području općine Centar nastavu redovno pohađaju 84 učenika Roma, a skoro polovina ove romske djece je u Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ na Gorici.

 

Donacije od po 100 maraka je dobilo 38 učenika Osnovne škole „Hasan Kikić“, dvanaest učenika škole „Alija Nametak“, deset iz škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, devet iz škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, njih šest iz škole „“Isak Samokovlija“, tri iz škole „Musa Ćazim Ćatić“, po dva učenika iz škole „Hasan Kaimija“ i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, te po jedan učenik iz škole „Safvet-beg Bašagić“ i Katoličkog školskog centra.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da će podrška ovakvim projektima biti nastavljena i u budućnosti.

 

-Općina Centar je prva lokalna zajednica u BiH koja je usvojila lokalni akcioni plan za rješavanje problema Roma na svom području za period 2017-2020. godine, a koji obuhvata obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i očuvanje kulturne baštine Roma. Mi ćemo nastaviti ulagati u vaše obrazovanje i vaspitanje, jer želimo da budete interoperabilni, multidisciplinarni i da budete poliglote. Ovo je dobar projekt i sigurno je da ćemo nastaviti podržavati politiku koja ide u prilog tome da naše drage komšije Romi i njihova djeca budu čvrsto integrirani u društvenu zajednicu, a ovo je jedan od načina kako to treba činiti. Želim vam uspješnu školsku godinu jer kvalitetno obrazovanje je jedini način za poboljšanje uslova života, naglasio je Ajnadžić.